Całka podwójna - obliczyć pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nerulec
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 27 sie 2011, 14:26
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Całka podwójna - obliczyć pole

Post autor: nerulec »

Muszę obliczyć pole ograniczone tymi funkcjami. Pomocy!

\(x=0
x=1
y=0
f(x)=\frac{e^{ \sqrt{x}} }{ \sqrt{x} }\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

calka.jpg
calka.jpg (14.72 KiB) Przejrzano 229 razy
\(|D|=\int_0^1 \frac{e^{\sqrt{x}}}{\sqrt{x}}dx =\lim_{A\to 0} \int_A^1 \frac{e^{\sqrt{x}}}{\sqrt{x} }dx=\lim_{A\to 0}2e^{\sqrt{x}}|_A^1=\lim_{A\to 0} 2e-2e^{\sqrt{A}}=2e^1-2e^0=2e-2\)
ODPOWIEDZ