Zadanie okres drgań wahadła, oblicz niepewność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sonbie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 wrz 2011, 15:26

Zadanie okres drgań wahadła, oblicz niepewność

Post autor: Sonbie »

Do przyblizonego mierzenia może słuzyć tzw. wahadło metrowe, czyli nieduży cięzarek zawieszony na lince o długości 1m. Wykonując odpowiednie obliczenia sprawdź, że przy niewielkich wychyleniach półokres drgań tego wahadła (T/2), czyli czas między kolejnymi skrajnymi wychyleniami w różne strony wynosi około 1 sekundy. Sprawdź doświadczenie, czy jest tak naprawde. Czy w tym celu lepiej zmierzyć czas jedengo, czy wielu drgań wachadła



Mam tyle (100% dobrze)-



l =1m

t= T/2= 1s

T= 2s



Z pomiarów (10 pomiarów po 10 okersów), po podzieleniu wynika ze najdluzszy (1 okres) ma 2,062s. a najkrótszy 2,034s.



Oblicz niepewność pomiaru (liczyłam zwykłym stoperem) oraz resztę zadania w temacie :)



Jeżeli jest to zgodne z regulaminem dla najlepszej osoby przwiduję dodatkową nagrodę ;) pisac na gadu 3370877 albo na kom 514575837



CZEKAM DO DZIŚ 24:00
ODPOWIEDZ