VII próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ja pierwsze 3 blisko 90%, 4 - 74%
5-80%
6-56%
wychodzi na to ze to co Ty piszesz lepiej, to ja gorzej i odwrotnie... :)


jak by tak przeanalizowac wyniki wszystkich osob ze wszystkich matur Zadania.info - to to jest w wiekszosci przypadkow tak potwornie zroznicowane... ze hej...

i biorac to pod uwage jestem przekonana ze wyniki matury CKE to tez bedzie loteria, wszystko zalezy od zadan...
WeriDo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 28 mar 2009, 23:07

Post autor: WeriDo »

zawsze wszystko zalezy od zadan :) Generalnie kazda probna mature z tej strony pisalem w przedziale od 70-80% Mysle ze matura majowa bedzie duuuuzo latwiejsza..Moim zdaniem podobnie jak w zeszlym roku bedzie jedno zadanie z typu niestandardowych wymagajacych sporo myslenia i jedno proste z materialu ktory nie jest az tak popularny(cos ala jednokladnosc z matury 2008) Bardzo bym nie chcial jedynie aby to niestandardowe zadanie dotyczylo stereometrii i jakiegos skomplikowanego przkroju.Moim skormnym marzeniem jest zadanie dotyczące obliczenia cosinusa(lub jakiejkolwiek innej funkcji trygonometrycznej) kata miedzy np przekątną sciany bocznej a druga sciana boczna graniastoslupa prawidlowego trojkatnego :D
MonCalamari
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 19 kwie 2009, 14:34

Post autor: MonCalamari »

bardzo fajna maturka, gratuluje pomyslu :) zrobilem wszystkie, meczylem sie strasznie z logarytmami ale jakos poszlo :)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

powtarzam wszystkim - najważniejsza wiara w siebie, ale samej się trudniej zastosować:p

żeby nie było, ja konkurencją dla myślących o AGH nie jestem;p ja w inną stronę się wybieram;d
ludwik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2009, 17:31

Post autor: ludwik »

z poczatku zadania wydawaly sie kosmiczne(szczegolnie logarytm i nierownosc jakos nie przypadly mi do gustu). Ale jak to bywa z zadan maturalnych, trzeba wpasc na ten genialny pomysl i problemy nagle wszystkie zniknely. Zdecydowanie poziom trudnosci~ (1/ilosc dni do matury) ;]
goten516
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2009, 13:34

Post autor: goten516 »

JAk dla mnie ta matura była Dsyć łatwa... ja z regóły mam problem z banalnymi zadaniami zawsze jakies głupie błedy zrobie... np. w dodawaniu :/ W sumie tylko nad jednym zadaniem sie troche nameczyłem nad tym z udowodnieniem ciągu... A
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

daniels
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 22 mar 2009, 12:47

VII próbna matura 2009 z www.zadania.info

Post autor: daniels »

VII matura - moj wynik tylko 60 % okolo...
najslabiej z dotychczasowych wynikow...
wg mnie zadania nietypowe watpie zeby dawali podobne na maturze,
ale sprawdzilem odpowiedzi i cos nowego mam nadzieje w glowie zostanie.
Ale dziwnei sie czuje bo im blizej matury tym powinienenm wykrecac lepsze wyniki ...
ale motywujecie ! :)
PS. Rozmawialem z 2 matematyczkami w LO i twierdza ze ta matura bedzie raczej bardzo PROSTA poniewaz CKE nie bedzie chcialo siac zamętu przed przyszloroczna matura obowiazkowa już.
Mam nadzieje ze maja panie racje :) , pozdrawiam
gaulo90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2009, 15:35

Post autor: gaulo90 »

Ej o co chodzi wyslalem smsa a nie otrzymalem zwrotnego???
Akum
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2009, 15:21

Post autor: Akum »

9 i 10 "dosc nietypowe", szczegolnie 9. Jeszcze w 3cim sobie ulatwilem skracajac x i y, tylko nie bardzo wiedzialem co potem :D
Wg. mnie najtrudniejsza z dotychczasowych. Tak sie na siebie zdenerwowalem, ze az wyslalem smsa po rozwiazania, bo bym nie usiedzial. A w kwestii matury... Nie ma szans, zeby zrobili ja tak trudna. Te prawdziwe maja jakis tam standard trudnosci, a z dostepnych przygotowawczych to chyba tylko wyborcza dala w miare miarodajna. Z reszta i tak najbardziej boje sie chyba polskiego ;p
kleksak1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 04 kwie 2009, 10:31

Post autor: kleksak1990 »

ciekawa maturka (troche przesadzone zadanie z log i z równoległobokiem) wyszło mi ok 60 % :) jak myślicie ile to będzie procent z matury ?:) chciałbym po prostu się dowiedzieć na co jaki wynik mogę liczyć :)
loleknwn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 04 kwie 2009, 19:11

Post autor: loleknwn »

Najlepiej liczyć na 100%:p

Matura nr VII - okolo 90%:]
Matura bardzo dobra, ciekawe zadania, nietypowe sposoby rozwiązan, uwazam ze prawdziwa matura nie bedzie na takim samym stopniu trudnosci, ale kto wie kto wie :]
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Ponieważ zagadnienie trudności naszych zestawów maturalnych ciągle powraca, a akurat mam wolną chwilę to postanowiłem co nieco wyjaśnić. Ponieważ problem dotyczy przed wszystkim poziomu rozszerzonego (arkusze na poziomie podstawowym są dość proste), większość poniższych komentarzy dotyczy poziomu rozszerzonego.

Po pierwsze, poziom trudności tegorocznej matury nie jest żadną tajemnicą. Jeżeli zajrzycie do mojego artykułu o maturze
http://www.zadania.info/n/2046989
i przeczytacie jak układa się arkusze maturalne, to powinno być jasne, że poziom trudności tegorocznej matury będzie praktycznie identyczny jak poprzedniej. Wynika to z tego, że CKE już wie jakie mają być wyniki matury, i mają być one bardzo zbliżone do ubiegłorocznych.

Dla większości naszych forumowiczów (którzy są statystycznie zdolnymi uczniami) to oznacza, że matura będzie łatwa. Zatem walka toczy się o dobre wyniki, możliwie bliskie 100%. Aby mieć szanse na taki wynik trzeba praktycznie rozwiązać wszystkie zadania (licząc drobne pomyłki rachunkowe, których nie sposób uniknąć). Oczywiście największy problem będzie z zadaniami trudnymi, których nie będzie dużo, ale będą. I właśnie do tych zadań mają was przygotować nasze próbne matury. Ponadto
  • Najlepszy sposób nauki to rozwiązywanie zadań, których nie umiecie rozwiązać. Rozwiązując zadania, które od razu wiecie jak rozwiązać niczego się nie uczcie (no prawie niczego - ćwiczycie zdolności rachunkowe). Jeżeli naprawdę chcecie się czegoś nauczyć musicie atakować zadania dla was za trudne (to zresztą jest dobra rada na wszystko co będziecie robić w życiu). Jeszcze inaczej, czego możecie się nauczyć rozwiązując 100 zadań typu 'rozwiąż nierówność kwadratową...'?
  • Dalszy ciąg tego co pisałem wyżej. Nasze arkusze mają was czegoś nauczyć, a nie ma to być sprawdzian 'ile będziecie mieć procent na maturze''? Z tego punktu widzenia, procentowy wynik z naszej matury niewiele mówi o wyniku jaki będziecie mieć na prawdziwej maturze, która oczywiście będzie o wiele prostsza. Natomiast procenty są dobre, żeby porównywać sobie wyniki z innymi osobami piszącymi te arkusze.
  • Zadania w naszych arkuszach nie są zadaniami konkursowymi. Przykład zadnia konkursowego to np. to zadanie
    http://www.zadania.info/322943
    z tegorocznego (chwalonego przez wiele osób) arkusza Pazdro. To jest zadanie na sztuczkę :\(\frac{1}{n(n+1)}=\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\) Jeżeli ktoś ją zna, to zadanie jest banalne. A jak nie zna, to może się zaliczyć na amen. I to jest dobry przykład jak nie powinno wyglądać zadanie maturalne. To zadanie nie sprawdza, czy piszący jest rozsądną osobą, ale sprawdza czy zna tę sztuczkę. Inny przykład, to pojawiające się od czasu do czasu w próbnych zestawach zadanie typu
    http://www.zadania.info/d549/6469111
    (na najmniejszą sumę odległości). To też typowe zadanie na 'sztuczkę' i nigdy nie powinno się pojawić wśród zadań maturalnych.

    Nasze zadania takie nie są. Bywają trudne, ale są do zrobienia, wystarczy trochę wytężyć mózgownicę. I właśnie przy tym wytężaniu najbardziej się uczycie. Powinno wam wtedy stawać przed oczami wszystko co wiecie z danego zagadnienia, a jak za mało wiecie, to się dowiecie z rozwiązania.
  • Filozofia, o której piszę sprawia, że arkusze te nie nadają się specjalnie dla słabych uczniów. Jeżeli ktoś celuje na maturze w 50%, to rozwiąże tylko najprostsze zadania, a takich akurat w naszych arkuszach zbyt wiele nie ma.
  • Zastanawiam się, czy by w przyszłym roku nie zrobić 3/4 poziomów próbnych matur. Dla osób celujących w wyniki ponad 80% i dla tych celujących w 50%. Ale na takie przemyślenia będzie czas później.
  • Ja naprawdę wierzę, że osoby które śledzą nasze arkusze próbne będą dobrze przygotowane do ataku na wyniki powyżej 90% i powinny się uśmiać, gdy zobaczą już prawdziwy arkusz.
sylwes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2009, 18:28

Post autor: sylwes »

A jakie wyniki statystycznie były w ubiegłym roku? Na stronie mojej szkoły jest statystyka i matematyka (poziom rozszerzony) została napisana na ok 78% ale hm to bardzo dobra szkoła a wiadomo,że nie wszystkie szkoły mają tak wysoki poziom. Czy ktoś zna uśrednione wyniki z matematyki rozszerzonej (ogólne)?

Matury z Waszego serwisu jak na razie napisałam na pow. 80% jednak nie poświęcałam 3h tylko 1,5h. Mam nadzieję,że na tegorocznej maturze będę się nudzić :) i wszystkim wam tego samego życzę ;)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

mnie ogólnie zastanawia sens wysokiej "zdawalności" na maturze, wiadomo, wszystko kręci się w okół pieniądza, ale czy poza czynnikiem degradującym (kasą) jest coś czemu warto zwrócić uwagę?
ODPOWIEDZ