Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolą i prostą

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolą i prostą

Post autor: Gizmowaty »

Witam, prosiłbym o pomoc w dwóch zadaniach. Chodzi mi tylko o pomoc w samym początku zadania, bez rysunku itp.

1)
parabola: \(y= 1+x ^{2}\) prosta: \(y= x+3\)

2)
parabola: \(x ^{2} -2x -3\) prosta:\(y= x+1\)

Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

1.
\(\int_{-1}^2 (x-3-1-x^2)dx=\)

2.
\(\int_{-1}^4 (x+1-x^2+2x+3)dx=\)
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

A nie trzeba tutaj ustalić punktów wspólnych ?

A następnie całkować ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

noo.. ustaliłem :D

1.
\(1+x^2=x+3\\
x^2-x-2=0\\
(x-2)(x+1)=0\\
x=2 \ \vee \ x=-1\)


2.
\(x^2-2x-3=x+1\\
x^2-3x-4=0\\
(x+1)(x-4)=0\\
x=-1 \ \vee \ x=4\)


myślałem, że nie sprawi Ci to problemu i od razu całkowałem
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

Wielkie dzięki :)
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

Dlaczego zmieniamy znaki w \(\int_{-1}^2%20(x-3-1-x^2)dx=\) jeżeli \(y = 1+x^2\) a \(y = x+3\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

przepraszam, powinno być:
\(\int_{-1}^2 (x+3-1-x^2)dx\)
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

No to dobrze bo się zastanawiałem i główkowałem co jest nie tak :D
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

A w przykładzie 2 jest dobrze bo są zmienione znaki na dobre.
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

kurcze mam problem bo licząc \(\Delta\) oraz x1 i x2, wychodzą mi inne odwrotne x.

W 1)

x1= -2 x2= 1

2)

x1=-4 x2=1

;/
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(x^2-x-2=0\)

\(\Delta=(-1)^2-4\cdot 1 \cdot (-2)=1+8=9\\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{9}=3\\
x_1=\frac{1-3}{2}=-1\\
x_2=\frac{1+3}{2}=2\)
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

no to ze mnie idiota że nie zauważyłem że - i - to jest +. Idiota totalny ze mnie ;/
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

Mógłby ktoś mi pokazać jak ma wyglądać rysunek ? Z prostą i parabolą. Nawet jakiś w paincie żebym mniej więcej widział co i jak.

Byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

to dla pierwszego podpunktu:
obszar od góry ogranicza prosta, od dołu parabola, więc w całce od prostej odejmujemy parabolę:
calka_G.jpg
calka_G.jpg (22.46 KiB) Przejrzano 1219 razy
Gizmowaty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 wrz 2011, 09:24
Podziękowania: 12 razy

Post autor: Gizmowaty »

Pierwszy punk to (-1,2)
Drugi (5,2) dlaczego ? Do tego jakieś dodatkowe obliczenie ?

Tax'em można takie rysunki dodawać ?
ODPOWIEDZ