zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
Witam,
Prosiłbym bardzo o rozwiązanie tych o to, trzech zadań z zastosowań geometrycznych całek :
1.Obliczyć polę pętli linii \(x=2t-t^2\) \(y=2t^{2}-t^3\)
2.łuk krzywej \(x=t^2\),\(y=t- \frac{1}{3}t^3\) w przedziale \(0 \le t \le \sqrt{3}\)
3.Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły powstałej przez obrót dookoła osi \(OX\)asteroidy o tym samym równaniu i przedziale co w zadaniu 2.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Jackie.
Prosiłbym bardzo o rozwiązanie tych o to, trzech zadań z zastosowań geometrycznych całek :
1.Obliczyć polę pętli linii \(x=2t-t^2\) \(y=2t^{2}-t^3\)
2.łuk krzywej \(x=t^2\),\(y=t- \frac{1}{3}t^3\) w przedziale \(0 \le t \le \sqrt{3}\)
3.Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły powstałej przez obrót dookoła osi \(OX\)asteroidy o tym samym równaniu i przedziale co w zadaniu 2.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Jackie.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
2.
Może to można jakoś bardziej fachowo ale ja umiem tak:
\(x=t^2\ \ i \ \ t \in \left( 0, \sqrt{3} \right)\)
no to \(t= \sqrt{x}\ \ i \ \ x \in \left(0,3 \right)\)
\(y=t- \frac{1}{3}t^3=t(1-\frac{1}{3}t^2)= \sqrt{x} \left(1-\frac{1}{3}x \right)\)
\(y'= \frac{1}{2 \sqrt{x} } - \frac{ \sqrt{x} }{2}\)
\((y')^2= \frac{1}{4x } - \frac{ x }{4}- \frac{1}{2}\)
\(l= \int_{0}^{3} \sqrt{1+(y')^2}dx\)
\(l= \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1}{4x}+ \frac{x}{4} - \frac{1}{2} +1 }\ dx= \frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1}{x}+x+2 } dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1+2x+x^2}{x}} dx =\frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{ \left( 1+x\right) ^2}{x}} dx =
\frac{1}{2} \int_{0}^{3} { \frac{1+x}{\sqrt{x}}} dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{3} x^{- \frac{1}{2}} +x^{ \frac{1}{2} } dx = \frac{1}{2} \left[ 2x^ {\frac{1}{2}}+ \frac{2}{3} x^{ \frac{3}{2}} \right]_{0}^{3}= \sqrt{3}+ \frac{1}{3} \sqrt{27}=2 \sqrt{3}\)
No nie wiem czy sie nie pomyliłam w rachunkach... trzeba to sprawdzić. Ja juz nie mam siły
Aaaa , widzę że Domino ma taki sam wynik , to raczej dobrze. On ma bardziej fachowo ale zostawię swoje chalupnictwo , może się przyda
Może to można jakoś bardziej fachowo ale ja umiem tak:
\(x=t^2\ \ i \ \ t \in \left( 0, \sqrt{3} \right)\)
no to \(t= \sqrt{x}\ \ i \ \ x \in \left(0,3 \right)\)
\(y=t- \frac{1}{3}t^3=t(1-\frac{1}{3}t^2)= \sqrt{x} \left(1-\frac{1}{3}x \right)\)
\(y'= \frac{1}{2 \sqrt{x} } - \frac{ \sqrt{x} }{2}\)
\((y')^2= \frac{1}{4x } - \frac{ x }{4}- \frac{1}{2}\)
\(l= \int_{0}^{3} \sqrt{1+(y')^2}dx\)
\(l= \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1}{4x}+ \frac{x}{4} - \frac{1}{2} +1 }\ dx= \frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1}{x}+x+2 } dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{1+2x+x^2}{x}} dx =\frac{1}{2} \int_{0}^{3} \sqrt{ \frac{ \left( 1+x\right) ^2}{x}} dx =
\frac{1}{2} \int_{0}^{3} { \frac{1+x}{\sqrt{x}}} dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{3} x^{- \frac{1}{2}} +x^{ \frac{1}{2} } dx = \frac{1}{2} \left[ 2x^ {\frac{1}{2}}+ \frac{2}{3} x^{ \frac{3}{2}} \right]_{0}^{3}= \sqrt{3}+ \frac{1}{3} \sqrt{27}=2 \sqrt{3}\)
No nie wiem czy sie nie pomyliłam w rachunkach... trzeba to sprawdzić. Ja juz nie mam siły
Aaaa , widzę że Domino ma taki sam wynik , to raczej dobrze. On ma bardziej fachowo ale zostawię swoje chalupnictwo , może się przyda
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
3.
a.
\(V=\pi \int_a^b y^2(t)|x'(t)|dt=\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t-\frac{1}{3}t^3)^2 \cdot |2t|dt=\pi \int_0^{\sqrt{3}}2t(t^2-\frac{2}{3}t^4+\frac{1}{9}t^6)dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t^3-\frac{2}{3}t^5+\frac{1}{9}t^7)dt=\\=2\pi \cdot (\frac{1}{4}t^4-\frac{1}{9}t^6+\frac{1}{72}t^8|_0^{\sqrt{3}})=2\pi (\frac{9}{4}-3+\frac{9}{8})=\frac{3\pi}{4}\)
a.
\(V=\pi \int_a^b y^2(t)|x'(t)|dt=\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t-\frac{1}{3}t^3)^2 \cdot |2t|dt=\pi \int_0^{\sqrt{3}}2t(t^2-\frac{2}{3}t^4+\frac{1}{9}t^6)dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t^3-\frac{2}{3}t^5+\frac{1}{9}t^7)dt=\\=2\pi \cdot (\frac{1}{4}t^4-\frac{1}{9}t^6+\frac{1}{72}t^8|_0^{\sqrt{3}})=2\pi (\frac{9}{4}-3+\frac{9}{8})=\frac{3\pi}{4}\)
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
b.
\(V=2\pi \int_a^b |y(t)|\cdot \sqrt{(x'(t))^2+(y'(t))^2}dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)\sqrt{(2t)^2+(1-t^2)^2}dt=\\=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)\sqrt{(t^2+1)^2}dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)(t^2+1)dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t^3+t-\frac{1}{3}t^5-\frac{1}{3}t^3)dt\\=\\2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (\frac{2}{3}t^3+t-\frac{1}{3}t^5)dt=2\pi \cdot (\frac{1}{6}t^4+\frac{1}{2}t^2-\frac{1}{18}t^6|_0^{\sqrt{3}})=2\pi(\frac{3}{2}+\frac{3}{2}-\frac{3}{2})=3\pi\)
\(V=2\pi \int_a^b |y(t)|\cdot \sqrt{(x'(t))^2+(y'(t))^2}dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)\sqrt{(2t)^2+(1-t^2)^2}dt=\\=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)\sqrt{(t^2+1)^2}dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}}(t-\frac{1}{3}t^3)(t^2+1)dt=2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (t^3+t-\frac{1}{3}t^5-\frac{1}{3}t^3)dt\\=\\2\pi \int_0^{\sqrt{3}} (\frac{2}{3}t^3+t-\frac{1}{3}t^5)dt=2\pi \cdot (\frac{1}{6}t^4+\frac{1}{2}t^2-\frac{1}{18}t^6|_0^{\sqrt{3}})=2\pi(\frac{3}{2}+\frac{3}{2}-\frac{3}{2})=3\pi\)
Re: zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
dzięki wielkie, ale w pkt. a jest chyba jeden mały błąd a mianowicie: \(- \int_ \frac{2t^5 }{3}\) to jest \(- \frac{12t^6}{18}\) i w konsekwencji daje, nie -3, a -18. O ile się nie mylę ...
Re: zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
Witam,
Nie chcąc zaśmiecać ponownie forum, chciałbym odświeżyć ten temat i prosić o rozwiązanie zadania 1 i jeżeli to możliwe wytłumaczenie tego na "chłopski rozum" ^^. ( najlepiej by było jakiś ogólny schemat postępowania z takim zadaniem, co najpierw itp )
Nie chcąc zaśmiecać ponownie forum, chciałbym odświeżyć ten temat i prosić o rozwiązanie zadania 1 i jeżeli to możliwe wytłumaczenie tego na "chłopski rozum" ^^. ( najlepiej by było jakiś ogólny schemat postępowania z takim zadaniem, co najpierw itp )
Re: zastosowanie geometryczne całek - 3 zadania
No właśnie w tym sęk. To jest całe zadanie, nic więcej nie było podane.