ekonomia matematyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia979
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 181
Rejestracja: 26 gru 2009, 13:39
Podziękowania: 233 razy

ekonomia matematyczna

Post autor: gosia979 »

Jesteś właściciel dużej hurtowni pończoch. Wiadomo, że udział wydatków na pończochy w wydatkach ogółem konsumentów wynosi 0,37%. Wiedząc, że dochód przeciętnego gospodarstwa domowego wynosi 30.000 zł rocznie, a łączny jednostkowy koszt zakupu i sprzedaży pary pończoch to 4 zł, określ czy miejscowy rynek jest rozwojowy dla tej hurtowni, jeżeli przeciętne gospodarstwo domowe miałoby nabywać 25 par pończoch rocznie, co oznacza, że pończochy należą do dóbr ulegających szybkiemu zużyciu
Twardy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 28 gru 2010, 11:42
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: ekonomia matematyczna

Post autor: Twardy »

na moje się opłaca ^^

a -ile przeciętne gospodarstwo może wydać na pończochy
b - ile przeciętne gospodarstwo musi minimalnie wydać na pończochy
\(a = 0,0037 * 30000 = 111
b = 4*25 = 100
a > b\)
ODPOWIEDZ