Re: Egzamin - 5 zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Egzamin - 5 zadań
1. Jeśli to możliwe, rozwiąż równanie diofantyczne: 4x + 45y = 1
3. Wyznacz trzy ostatnie cyfry liczby \(7^{14404}\)
4. Ile jest liczb w przedziale [1, 1000] podzielnych przez 11, 13 lub 17?
5. Rzucamy trzema różnokolorowymi sześciennymi kostkami. Ile jest takich wyników, że ich iloczyn jest podzielny przez 3?
6. Oblicz S(7, 3)
3. Wyznacz trzy ostatnie cyfry liczby \(7^{14404}\)
4. Ile jest liczb w przedziale [1, 1000] podzielnych przez 11, 13 lub 17?
5. Rzucamy trzema różnokolorowymi sześciennymi kostkami. Ile jest takich wyników, że ich iloczyn jest podzielny przez 3?
6. Oblicz S(7, 3)
Re:
Ehh.. a czy coś takiego jest źle?ebasse pisze:Ad.2
\(x\equiv 5 \pmod{6} \\
x\equiv 7 \pmod{11} \\
x=5+6k\\
5+6k \equiv 7 \pmod{11}\\
6k\equiv 2 \pmod{11}\\
3k\equiv 1 \pmod{11}\\
4 \cdot 11+1 = 45
3k\equiv 45 \pmod{11}\\
k\equiv 15 \pmod{11}\\
k=11u+15
x=5+6(11u+15)=5+66u+90=66u+95\\
x\equiv 95 \pmod{66}\\\)
Myślę że dobrze
Mnie kupmela uczyła by zrobić taką tabelkę, a wynikiem jest te
\(\begin{cases}29=5(mod 6)\\ 29=7(mod 11)\end{cases}\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Egzamin - 5 zadań
Zad. 3
\(x\) - liczba utworzona przez trzy ostatnie cyfry
\(x\equiv 7^{14404}\pmod{1000}
7^{14404}\equiv \(7^4\)^{3601}\equiv 2401^{3601}\equiv 401^{3601}\equiv (400+1)^{3601}\equiv \sum_{k=0}^{3601}{3601\choose k}400^k\cdot 1^{3601-k}\equiv
\equiv {3601\choose 1}400+{3601\choose 0}\equiv 3601\cdot 400+1\equiv 3600\cdot 400+400+1\equiv 401\pmod{1000}\)
Ostatnie cyfry to \(401\)
\(x\) - liczba utworzona przez trzy ostatnie cyfry
\(x\equiv 7^{14404}\pmod{1000}
7^{14404}\equiv \(7^4\)^{3601}\equiv 2401^{3601}\equiv 401^{3601}\equiv (400+1)^{3601}\equiv \sum_{k=0}^{3601}{3601\choose k}400^k\cdot 1^{3601-k}\equiv
\equiv {3601\choose 1}400+{3601\choose 0}\equiv 3601\cdot 400+1\equiv 3600\cdot 400+400+1\equiv 401\pmod{1000}\)
Ostatnie cyfry to \(401\)
Re: Egzamin - 5 zadań
O mój..octahedron pisze:Zad. 3
\(x\) - liczba utworzona przez trzy ostatnie cyfry
\(x\equiv 7^{14404}\pmod{1000}
7^{14404}\equiv \(7^4\)^{3601}\equiv 2401^{3601}\equiv 401^{3601}\equiv (400+1)^{3601}\equiv \sum_{k=0}^{3601}{3601\choose k}400^k\cdot 1^{3601-k}\equiv
\equiv {3601\choose 1}400+{3601\choose 0}\equiv 3601\cdot 400+1\equiv 3600\cdot 400+400+1\equiv 401\pmod{1000}\)
Ostatnie cyfry to \(401\)
Zgubiłeś/aś mnie już \(\equiv 401^{3601}\)
tutaj. Dalej było tylko gorzej
Skąd się wzięło 401? Czy już na tym etapie nie mogliśmy wiedzieć, że to są 3 ostatnie cyfry?
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(2401\equiv 2\cdot 1000+401\equiv 401\pmod{1000}\)
bo
\(2\cdot 1000\equiv 0\pmod{1000}\)
i dlatego
\(2401^{3601}\equiv 401^{3601}\pmod{1000}\)
i może w tym miejscu już się da wywnioskować, że wyjdzie \(401\), ale ja nie umiem , więc dalej mamy dwumian Newtona i dostajemy w rozwinięciu wyrazy postaci:
\({3601\choose k}400^k={3601\choose k}4^k\cdot 100^k\)
dla \(k\ge 2\) potęga \(100^k\) dzieli się przez \(1000\), czyli \({3601\choose k}400^k\equiv 0\pmod{1000}\) i zostają tylko wyrazy dla \(k=0\) i \(k=1\), no a potem \(3600\cdot 400\equiv 36\cdot 40\cdot 1000\equiv 0\pmod{1000}\)
Możliwe, że da się prościej, sam się uczyłem rozwiązywania takich zadań, więc mogą być jakieś metody lepsze od mojej
bo
\(2\cdot 1000\equiv 0\pmod{1000}\)
i dlatego
\(2401^{3601}\equiv 401^{3601}\pmod{1000}\)
i może w tym miejscu już się da wywnioskować, że wyjdzie \(401\), ale ja nie umiem , więc dalej mamy dwumian Newtona i dostajemy w rozwinięciu wyrazy postaci:
\({3601\choose k}400^k={3601\choose k}4^k\cdot 100^k\)
dla \(k\ge 2\) potęga \(100^k\) dzieli się przez \(1000\), czyli \({3601\choose k}400^k\equiv 0\pmod{1000}\) i zostają tylko wyrazy dla \(k=0\) i \(k=1\), no a potem \(3600\cdot 400\equiv 36\cdot 40\cdot 1000\equiv 0\pmod{1000}\)
Możliwe, że da się prościej, sam się uczyłem rozwiązywania takich zadań, więc mogą być jakieś metody lepsze od mojej
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Egzamin - 5 zadań
Zad. 1
\(NWD(4,45)=1=NWD(4,45,1)\)
Czyli równanie ma rozwiązanie.Stosujemy rozszerzony algorytm Euklidesa:
\(\begin{array}{|c|c|c|c|}\hline y&x&r&d\\\hline 1&0&45&-\\\hline 0&1&4&11\\\hline 1&-11&1&\\\hline\end{array}
\\
-11\cdot 4+1\cdot 45=1
x=-11+k\cdot\frac{45}{NWD(45,4)}=-11+45k
y=1-k\cdot\frac{4}{NWD(45,4)}=1-4k\)
\(NWD(4,45)=1=NWD(4,45,1)\)
Czyli równanie ma rozwiązanie.Stosujemy rozszerzony algorytm Euklidesa:
\(\begin{array}{|c|c|c|c|}\hline y&x&r&d\\\hline 1&0&45&-\\\hline 0&1&4&11\\\hline 1&-11&1&\\\hline\end{array}
\\
-11\cdot 4+1\cdot 45=1
x=-11+k\cdot\frac{45}{NWD(45,4)}=-11+45k
y=1-k\cdot\frac{4}{NWD(45,4)}=1-4k\)
Re: Egzamin - 5 zadań
Heh.. te zadania mnie przerastają ;/octahedron pisze:Zad. 1
\(NWD(4,45)=1=NWD(4,45,1)\)
Czyli równanie ma rozwiązanie.Stosujemy rozszerzony algorytm Euklidesa:
\(\begin{array}{|c|c|c|c|}\hline y&x&r&d\\\hline 1&0&45&-\\\hline 0&1&4&11\\\hline 1&-11&1&\\\hline\end{array}
\\
-11\cdot 4+1\cdot 45=1
x=-11+k\cdot\frac{45}{NWD(45,4)}=-11+45k
y=1-k\cdot\frac{4}{NWD(45,4)}=1-4k\)
Dlaczego 11? Podzieliłeś/aś 45 tak by modulo wyszło 1?
Mógłbyś/mogłabyś mi rozwiązać podobny przykład?
Kod: Zaznacz cały
3x + 49y = 1
5.
Wszystkich możliwych wyników w trzech rzutach kostką jest \(6^3\).
Iloczyn trzech liczb jest podzielny przez 3, jeśli choć jedna liczba dzieli się przez 3.
Jeśli rozpatrzymy zdarzenie przeciwne - w żadnym z rzutów nie będzie liczby podzielnej przez 3 (czyli w żadnym rzucie nie otrzymamy 3 lub 6 oczek), to takich możliwości jest \(4^3\).
Wszystkich takich możliwości, w których choć jeden z wyników będzie wynosił 3 lub 6 oczek jest więc \(6^3-4^3=152\)
Wszystkich możliwych wyników w trzech rzutach kostką jest \(6^3\).
Iloczyn trzech liczb jest podzielny przez 3, jeśli choć jedna liczba dzieli się przez 3.
Jeśli rozpatrzymy zdarzenie przeciwne - w żadnym z rzutów nie będzie liczby podzielnej przez 3 (czyli w żadnym rzucie nie otrzymamy 3 lub 6 oczek), to takich możliwości jest \(4^3\).
Wszystkich takich możliwości, w których choć jeden z wyników będzie wynosił 3 lub 6 oczek jest więc \(6^3-4^3=152\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zacznijmy od 0: liczb, które dzielą sie przez 11,13 i 17 jest 0 (bo \(11 \cdot 13 \cdot 17=2431\ \ 1000:2431=0\ r\ 1000\))chclony pisze:
Mógłbyś wyjaśnić skąd wziąłeś te dane?
Tj. 79, 66, 49, 5, 4, 6
z kolei przez 13 i 17 dzielą się liczby podzielne przez 221 . 1000:221=4 r 116 (stąd 4)
z kolei przez 11 i 17 dzielą się liczby podzielne przez 187 . 1000:187=5 r 65 (stąd 5)
z kolei przez 11 i 13 dzielą się liczby podzielne przez 143 . 1000:143=6 r 142 (stąd 6)
teraz podzielnych prze 11 jest 90 (bo 1000:11=90 r 10 ) ale 5 i 6 juz jest policzone , zostało 79
podzielnych prze 13 jest 76 (bo 1000:13=76 r 12 ) ale 4 i 6 juz jest policzone , zostało 66
podzielnych prze 17 jest 58 (bo 1000:17=58 r 14 ) ale 4 i 5 juz jest policzone , zostało 49
No i teraz to dodać (bo "urozłączniłam" te zbiory) i juz