\(\int\int_D (y+3x^2)dxdy
D: y=x, y=2-x, x=-1\)
\(\int\int_D \frac{y}{x}dxdy\)
D: y=0, y=ln x, x=e
całka podwójna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a.
\(\int\int_D (y+3x^2)dxdy = \int_{-1}^1 \int_x^{2-x} (y+3x^2)dydx =\int_{-1}^1 \frac{1}{2}y^2+3x^2y|_x^{2-x} dx =\\=\int_{-1}^1 \frac{1}{2}(2-x)^2 +3x^2(2-x)-\frac{1}{2}x^2-3x^3 dx =\int_{-1}^1 (2-2x+\frac{1}{2}x^2+6x^2-3x^3-\frac{1}{2}x^2-3x^3 )dx=\\=\int_{-1}^1 (-6x^3+6x^2-2x+2)dx =2\int_{-1}^1 (-3x^3+3x^2-x+1)dx =2(-\frac{3}{4}x^4+x^3-\frac{1}{2}x^2+x|_{-1}^1)=\\=2(-\frac{3}{4}+1-\frac{1}{2}+1+\frac{3}{4}+1+\frac{1}{2}+1)=2\cdot 4=8\)
\(\int\int_D (y+3x^2)dxdy = \int_{-1}^1 \int_x^{2-x} (y+3x^2)dydx =\int_{-1}^1 \frac{1}{2}y^2+3x^2y|_x^{2-x} dx =\\=\int_{-1}^1 \frac{1}{2}(2-x)^2 +3x^2(2-x)-\frac{1}{2}x^2-3x^3 dx =\int_{-1}^1 (2-2x+\frac{1}{2}x^2+6x^2-3x^3-\frac{1}{2}x^2-3x^3 )dx=\\=\int_{-1}^1 (-6x^3+6x^2-2x+2)dx =2\int_{-1}^1 (-3x^3+3x^2-x+1)dx =2(-\frac{3}{4}x^4+x^3-\frac{1}{2}x^2+x|_{-1}^1)=\\=2(-\frac{3}{4}+1-\frac{1}{2}+1+\frac{3}{4}+1+\frac{1}{2}+1)=2\cdot 4=8\)
Re:
A mnie się wydaje, że domkniętydomino21 pisze:czy ppkt b. jest poprawnie przepisany?
bo obszar, który podałeś nie jest domknięty
- z dołu ogranicza go oś OY
- z "prawej strony" prosta pionowa x=e
- z "lewej strony wykres y=lnx, który przecina prostą x=e w punkcie (1, 1)
czyli - zakres y to od 0 do lnx, a zakres x od 1 do e