okrąg wpisany i opisany w trójkącie prostokątnym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
okrąg wpisany i opisany w trójkącie prostokątnym
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 10. Jeden z kątów 30stopni. Oblicz długość okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz długość okręgu opisanego na tym trójkącie. Z góry dzięki za pomoc
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06
Dł. okręgu opisanego na trójkącie: jest to trójkąt prostokatny,wiec przeciwprostokątna jest średnicą okręgu. R= 5cm
l= 2 pi R= 10 pi.
Okrąg wpisany w trojkąt:
Środek to punkt przecięcia sie dwusiecznych kątów trojkąta. Powstaje taki mały trójkąt prostokątny. Licze r z funkcji trygonometrycznych:
tg 30=r/5
pierw. z 3/3= r/5
r=5pierw. z 3/3
l=2 pi *5pierw. z 3/3 = 10 pierw. z 3/ 3 * pi.
l= 2 pi R= 10 pi.
Okrąg wpisany w trojkąt:
Środek to punkt przecięcia sie dwusiecznych kątów trojkąta. Powstaje taki mały trójkąt prostokątny. Licze r z funkcji trygonometrycznych:
tg 30=r/5
pierw. z 3/3= r/5
r=5pierw. z 3/3
l=2 pi *5pierw. z 3/3 = 10 pierw. z 3/ 3 * pi.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy połowie długości przeciwprostokątnej, czyli r=5.
Długość okręgu opisanego na trójkącie jest 10*pi
Promień okręgu wpisanego w trójkąt liczymy ze wzoru: R = (2P)/(a+b+c) gdzie P - to pole trójkąta i a,b,c - to długości boków trójkąta
a = 10* sin 30
b = 10*cos 30
P= (1/2)*ab
wstaw do wzoru i wykonaj obliczenia
Długość okręgu opisanego na trójkącie jest 10*pi
Promień okręgu wpisanego w trójkąt liczymy ze wzoru: R = (2P)/(a+b+c) gdzie P - to pole trójkąta i a,b,c - to długości boków trójkąta
a = 10* sin 30
b = 10*cos 30
P= (1/2)*ab
wstaw do wzoru i wykonaj obliczenia