karty

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

karty

Post autor: monpor7 »

Na ile sposobów rozdania 4 asów i 4 dam na każdą rękę z talii 52 kart. reszta kart jest rozdana po równo.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Trzeba to troszkę uścislić:
np czy rozróżniamy damy i graczy (każdy ma 1 dame to jedno zdarzenie czy 4! zdarzeń ?)
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

powiedzmy, że kazdy ma 1 dame. to jakby to było?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No właśnie o to pytam -
czy rozdanie
S-dama pik, E-dama kier, N- dama karo, W -dama trefl
S-dama trefl, E-dama kier, N- dama karo, W -dama pik

to jest to samo rozdanie, czy to dwa rózne ( w obu przypadkach każdy ma jadną damę. To mam na mysli pytając o rozróżnialność dam)
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

taką mam treść - cięzko mi powiedzieć :(
Więc się nie da rozwiązać tego zadania?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A moze chodzi po prosty o to że 4 asy i 4 damy trafiaja do jednego gracza !
Tak, to na pewno o to chodzi !
Ale potem Ci to zrobie , bo teraz muszę iść. A może mnie ktoś ubiegnie.
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

w takim razie czekam dziękuję za pomoc
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

to chyba będzie tak:
\(\frac{\left( 52-8\right)! \cdot 4}{13! \cdot 13! \cdot 13! \cdot 5!}\)

A kombinowałam tak:
najpierw z talli wyciągam 4asy i 4 damy i pozostałe karty tasuję (13!) i dla wybranych ośmiu wybieram gracza na 4 sposoby.
Teraz należy każdą z 3 rąk, które nie dostały asów i dam podzielić przez 13 ! ( bo kolejność otrzymywania kart nie ma znaczenia, a tę rękę ,która ma asy i damy podzielić przez 5!.

Nie mam pewności czy dobrze zinterpretowałam treść. Jakbyś miała odpowiedź , to może by sie coś dopasowało :D
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

niestety nie mam odpowiedzi:(
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

A może to ma być tak,że jest czterech graczy ,dostają po 13 kart,ale mają mieć w nich
jednego asa i jedną damę ?
Mam wtedy iloczyn kombinacji:
\({ 4\choose 1} \cdot {4 \choose 1} \cdot {44 \choose 11}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to nie wiem. Niepokoi mnie ten zwrot "na każdą rękę" w treści zadania (nie wiem o co chodzi :( )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Galen , a u Ciebie , to bym jeszcze pomnożyła przez 4 ! . Kazde rozdanie może trafić na rózną rękę (chyba , ze nie rozróżniamy graczy - patrz mój pierwszy post w tym temacie)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Moim zdaniem, bez uścislenia treści nie ma co debatować. Za dużo wątpliwości.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Ja rozumiem,że na każdą,czyli każdy dostanie po jednym asie,jednej damie i 11 innych...
Nie powinno się układać zadań w i e l o z n a c z n y c h.
Może Monika dotrze do pełnej treści.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

niestety taką treść dostałam od prowadzącego :( mnie też treść niepokoiła dlatego dałam to zadanie na forum. Kamień z serca, że nie tylko ja mam wątpliwości :) dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ