Wiązka światła jednobarwnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Wiązka światła jednobarwnego

Post autor: bunio244 »

Wiązka światła jednobarwnego o szerokości mierzonej w płaszczyźnie padania pada na powierzchnię wody pod niezerowym kątem. Szerokość wiązki po przejsciu do wody...?(wzrośnie, zmaleje, nie zmieni się, itd.)
Ważne tłumaczenie ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Wiązka światła jednobarwnego

Post autor: octahedron »

Niech skrajne promienie wiązki padają na granicę ośrodków w odległości \(d\) od siebie. Wtedy szerokość wiązki w pierwszym ośrodku wynosi \(s_1=d\cos\theta_1\), a w drugim \(s_2=d\cos\theta_2\), więc \(\frac{s_2}{s_1}=\frac{\cos\theta_2}{\cos\theta_1}\), a ponieważ \(\theta_2<\theta_1\), to \(s_2>s_1\)
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

ok, tylko o co chodzi z tym kątem theta?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

To kąt padania promienia
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

dzięki ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
ODPOWIEDZ