Laser-fale elektromagnetyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Laser-fale elektromagnetyczne
Pod przezroczystą warstwą pokrywającą płyty CD znajduje się warstwa metalizowana. W warstwie tej znajdują się zagłębienia o takiej głębokości, aby światło lasera odbite od dna zagłębień wygaszało się ze światłem odbitym od warstwy metalicznej. Jaka jest głębokość zagłębień, jeżeli światło lasera ma w przezroczystej warstwie długość \(0,504 \cdot 10^{-6}m\)?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Laser-fale elektromagnetyczne
Fale się wygaszają, gdy różnica dróg jest nieparzystą wielokrotnością połowy długości fali, czyli:
\(2d=(2n-1)\frac{\lambda}{2} \Rightarrow d=\frac{\lambda}{4}=125\ nm\)
\(2d=(2n-1)\frac{\lambda}{2} \Rightarrow d=\frac{\lambda}{4}=125\ nm\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Laser-fale elektromagnetyczne
Można przyjąć coś innego, ale z jedynką jest najprościej i najdokładniej. A te wzory to to samo, tylko inaczej napisane:
\(\lambda=\frac{2d}{m-\frac{1}{2}}
\lambda(m-\frac{1}{2})=2d
\frac{\lambda}{2}(2m-1)=2d\)
\(\lambda=\frac{2d}{m-\frac{1}{2}}
\lambda(m-\frac{1}{2})=2d
\frac{\lambda}{2}(2m-1)=2d\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: