szereg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kila
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:40

szereg geometryczny

Post autor: Kila »

Moglby ktos rozwiazac to do konca :)

Rozwiaz nierownosc

1+ 1/x-5 + 1/x-5)^2 +.... _> (to jest znaczek wieksze badz rowne) 5/6
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

a to ^ jest potega? i do potegi ma byc tylko to drugie 1/x-5 ?
Kila
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:40

Post autor: Kila »

sory jeszcze raz napisze

1+ 1/x-5 + 1/(x-5)^2

^2 <-- to znaczy do potegi drugiej
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Składniki lewej strony nierówności tworzą ciąg geometryczny, w którym a1=1 i q=1/(x-5). Jeżeli |q|<1, czyli |1/(x-5)|<1 to lewa strona nierówności
jest postaci 1/(1-(1/(x-5))=(x-5)/(x-6)
zadanie sprowadza się do rozwiązania układu warunków:
x różne od 5 i |1/(x-5)|<1 i (x-5)/(x-6) >lub równe (5/6) i x różne od 6

odp.: x należy do (-nieskończoność;0> suma (6;+nieskończoność)
ODPOWIEDZ