Twierdzenie sinusów i cosinusów -dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maciek91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 01 lut 2009, 20:42

Twierdzenie sinusów i cosinusów -dowód

Post autor: maciek91 »

Pomóżcie w tym zadanku! Proszę!
W trójkącie a : b : c = 4 : 5 : 6 Wykaż, że w tym trójkącie\(cos\beta = cos^2 \alpha\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a=4x
b=5x
c=6x
\(b^2=a^2+c^2-2accos\beta\\
25x^2=16x^2+36x^2-2\cdot 4x\cdot6x\cdot cos\beta\\
cos\beta=\frac{9}{16}\)


\(a^2=b^2+c^2-2bccos\alpha\\
16x^2=25x^2+36x^2-2\cdot 5x\cdot 6x\cdot cos\alpha\\
cos\alpha=\frac{3}{4}\)


\(\frac{9}{16}=(\frac{3}{4})^2\)

\(cos\beta = cos^2 \alpha\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ