Ostrosłup prawidłowy

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: RazzoR »

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a i wysokości H:
a)a=4cm,H=3cm;
b)a=20dm,H=500mm
c)a=4m,H=50dm
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ostrosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat.
Podstaw dane do wzoru i oblicz.
b) c) zamień jednostki na dm
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ