uprość wyrażenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaba900
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:54
Podziękowania: 49 razy
Płeć:

uprość wyrażenie

Post autor: zaba900 »

tutaj mam takie proste zadanie ale coś ze znakiem mi się nie zgadza w porównaniu z odp. w zbiorze.
Uprość wyrażenie
\(\frac{x^2+\frac{1}{x}}{ x+ \frac{1}{x}-1 }\)
wpadłem na pomysł żeby licznik i mianownik podzielić przez x wtedy mam ułamki i moge pomnożyć przez odwrotność to chyba powinno wyjść tak po skróceniu:
\(\frac{x^3+1}{x^2+x-1}\)

ale w zbiorze wydawnictwa CKA podali taką odpowiedz:
\(\frac{x^3+1}{x^2-x+1}\)

dlaczego tak???
albo jak źle myślę to proszę o wytłumaczenie jak poprawnie to zrobić :)
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Re: uprość wyrażenie

Post autor: sarni20 »

popełniłeś błąd rachunkowy, bo mnożąc razy x wychodzi wynik jak w odpowiedziach. Jednak najpewniej jest rozwiązywać takie zadania sprowadzając wyrażenie do wspólnego mianownika
ODPOWIEDZ