Cewka-moc pozorna i faktyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Cewka-moc pozorna i faktyczna
Cewka o oporze omowym 8\(\Omega\), włączona do źródła prądu sinusoidalnie zmiennego o częstotliwości 50Hz, ma opór indukcyjny 6\(\Omega\). Stosunek mocy pozornej do mocy faktycznie wydzielonej w cewce wynosi..?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Cewka-moc pozorna i faktyczna
\(P=RI^2
Q=X_LI^2
S^2=P^2+Q^2
\frac{S}{P}=\frac{\sqrt{R^2I^4+X_L^2I^4}}{RI^2}=\frac{\sqrt{R^2+X_L^2}}{R}=\frac{\sqrt{8^2+6^2}}{8}=\frac{5}{4}\)
Q=X_LI^2
S^2=P^2+Q^2
\frac{S}{P}=\frac{\sqrt{R^2I^4+X_L^2I^4}}{RI^2}=\frac{\sqrt{R^2+X_L^2}}{R}=\frac{\sqrt{8^2+6^2}}{8}=\frac{5}{4}\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Cewka-moc pozorna i faktyczna
\(S=UI\) - moc pozorna
\(Q=UI\sin\varphi\) - moc bierna
\(P=UI\cos\varphi\)- moc czynna (faktyczna)
\(X_L =\omega L\)- reaktancja cewki
\(Q=UI\sin\varphi\) - moc bierna
\(P=UI\cos\varphi\)- moc czynna (faktyczna)
\(X_L =\omega L\)- reaktancja cewki
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
a tak może być?
\(R=8 \Omega
R_L=6 \Omega
Z=10 \Omega
tg\phi= \frac{R_L}{R}= \frac{3}{4} \Rightarrow cos\phi= \frac{4}{5}
moc \ pozorna:\ \ \ ZI_{sk}^2
moc \ faktyczna(czynna):\ \ \ ZI_{sk}^2 \cdot cos\phi
\frac{ZI_{sk}^2}{ZI_{sk}^2 \cdot cos\phi}= \frac{1}{cos\phi}= \frac{1}{ \frac{4}{5} }= 1,25\)
\(R=8 \Omega
R_L=6 \Omega
Z=10 \Omega
tg\phi= \frac{R_L}{R}= \frac{3}{4} \Rightarrow cos\phi= \frac{4}{5}
moc \ pozorna:\ \ \ ZI_{sk}^2
moc \ faktyczna(czynna):\ \ \ ZI_{sk}^2 \cdot cos\phi
\frac{ZI_{sk}^2}{ZI_{sk}^2 \cdot cos\phi}= \frac{1}{cos\phi}= \frac{1}{ \frac{4}{5} }= 1,25\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: