Strumień magnetyczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Strumień magnetyczny
Wykres przedstawia zależność natężenia prądu indukowanego w ramce od czasu. Jak zmienia się w czasie strumień magnetyczny? (i dlaczego akurat tak?)
- Załączniki
-
- strumień.JPG (2.91 KiB) Przejrzano 1860 razy
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Prąd jest proporcjonalny do siły elektromotorycznej indukowanej w ramce, a ta jest proporcjonalna do szybkości zmian strumienia. Stały prąd oznacza , że strumień liniowo rośnie lub maleje. Z rysunku wynika, że najpierw mamy zmiany strumienia w jedną stronę, potem z samą szybością ale w drugą stronę, a potem znowu tak jak na początku.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Strumień magnetyczny
Mamy prawo Faradaya i prawo Ohma:
\(\mathcal{E}=-\frac{d\Phi}{dt}
i=\frac{\mathcal{E}}{R}=-\frac{1}{R} \cdot \frac{d\Phi}{dt}
\frac{d\Phi}{dt}=const \Rightarrow i=const\)
czyli jeśli strumień zmienia się w czasie ze stałą szybkością, to prąd jest stały
\(\mathcal{E}=-\frac{d\Phi}{dt}
i=\frac{\mathcal{E}}{R}=-\frac{1}{R} \cdot \frac{d\Phi}{dt}
\frac{d\Phi}{dt}=const \Rightarrow i=const\)
czyli jeśli strumień zmienia się w czasie ze stałą szybkością, to prąd jest stały