obwód wielokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia145_1994
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 07 sty 2011, 13:16
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

obwód wielokąta

Post autor: kasia145_1994 »

1.Na kole o promieniu r=8cm opisano dziewięciokąt foremny. Oblicz obwód tego wielokąta.

Proszę o pomoc :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a- bok dziewięciokąta

\(\frac{360^ \circ }{9}=40^ \circ\)
\(\frac{1}{2} \cdot 40^ \circ =20^ \circ\)

\(\frac{ \frac{a}{2} }{8}= \frac{a}{16} =sin 20^ \circ\)

\(a=16 \cdot sin20^ \circ\)

odp obwód wielokąta wynosi \(144 \cdot sin20^ \circ\)
ODPOWIEDZ