Żarówki-szeregowo-moc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Żarówki-szeregowo-moc
Dwie żarówki o mocach nominalnych 100W i 25W włączono szeregowo do źródła prądu. Stosunek mocy żarówki pierwszej do drugiej w tej sytuacji jest równy...?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Żarówki-szeregowo-moc
\(P_{1nom}=\frac{U^2_{nom}}{R_1} \Rightarrow R_1=\frac{U^2_{nom}}{P_{1nom}}
P_{2nom}=\frac{U^2_{nom}}{R_2} \Rightarrow R_2=\frac{U^2_{nom}}{P_{2nom}}
\frac{P_1}{P_2}=\frac{I^2R_1}{I^2R_2}=\frac{R_1}{R_2}=\frac{P_{2nom}}{P_{1nom}}=\frac{1}{4}\)
P_{2nom}=\frac{U^2_{nom}}{R_2} \Rightarrow R_2=\frac{U^2_{nom}}{P_{2nom}}
\frac{P_1}{P_2}=\frac{I^2R_1}{I^2R_2}=\frac{R_1}{R_2}=\frac{P_{2nom}}{P_{1nom}}=\frac{1}{4}\)