Trójkąt prostokątny równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateu5
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2009, 16:12

Trójkąt prostokątny równoramienny

Post autor: mateu5 »

Witam. Mam problem z takim zadaniem. Muszę je jakoś rozwiązać bo będę z niego pytany na lekcji na 100% a nawet niewiem od czego zaczac. Wiec jesli ktos jest dobry z matematyki to prosze o pomoc.

Zadanie.
Z dowolnego punktu przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, równoramiennego prowadzimy odcinki prostopadłe do przyprostokątnej. Udowodnij że suma długości tych odcinków jest równa długości przyprostokątnej.

I właśnie jak to udowodnić ? jeśli ktoś może pomóc to proszę także o wytłumaczenie jak się to robi. Pozdrawiam i z góry dziękuje
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Problem z zadaniem z geometri. Pomocy.png
Problem z zadaniem z geometri. Pomocy.png (6.25 KiB) Przejrzano 1767 razy
Trójkąt był równoramienny, więc wszystkie zaznaczone kąty mają po 45 stopni.
Trójkąty EAD i FDB są równoramienne.
|FD|=|FB|=|CE|
|DE|=|EA|=|CF|
|AC|=x+y
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ