niewymiernosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luki9931
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 27 lut 2009, 15:37

niewymiernosc

Post autor: luki9931 »

jak to obliczyc 3 - pierwiastek z 2 / 4 - 3pierwiastek z 2
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

używaj latexa
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\frac{3-\sqrt2}{4-3\sqrt2}=\frac{(3-\sqrt2)(4+3\sqrt2)}{(4-3\sqrt2)(4+3\sqrt2)}=\frac{12+9 sqrt2-4 sqrt2-3\cdot2}{4^2-(3 sqrt2)^2}=\frac{5 sqrt2+6}{16-18}=\frac{5 sqrt2+6}{-2}=-\frac{5 sqrt2}{2}-3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Pol pisze:używaj latexa
No cóż. nie wiem, czy umiejętność skorzystania z latexa jest mniejszym wymaganiem niż usuwanie niewymierności z mianownika :-)

Oczywiście użycie LaTeXa ułatwia nam zrozumienie o co chodzi w zadaniu (zastosowanie nawiasów też może pomóc), ale wymaganie tego od wszystkich pytających chyba jest niemożliwe ;-)
escher
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jeśli Ania trzymałaby się zasad określonych w matematyce a nie domniemań na pewno by nie udzieliła takiego rozwiązania, więc powodzenia przy bardziej zawiłych zadaniach...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Domniemam, że moje domniemanie jest poprawne. Inaczej zadanie nie miałoby sensu. :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

w tym przypadku łatwo było domniemać kiedy zadanie będzie najbardziej sensowne :)
ale nie o to chodzi, że podawali zadania, których mamy się domyślać
ODPOWIEDZ