Natęzenie pola alektrostatycznego - zadanie :))

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxkarciusxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2009, 11:41

Natęzenie pola alektrostatycznego - zadanie :))

Post autor: xxkarciusxx »

Natężenie pola w odległości r1 od źródła wynosi E1. Ile wynosi natężenie pola w odległości r2. :mruga: Będę bardzo wdzięczna za rozwiazanie :)
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Wydaje mi się, że nie podałaś pełnej treści zadania. Na pewno nie było tam żadnych wartości liczbowych, abo chociaż żadnego związku między r1 a r2?
bienio
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 maja 2009, 19:10

Post autor: bienio »

Natężenie pola w odległości r1 od źródła wyraża się wzorem (1): E1=(kq)/(r1)^2.
Natomiast natężenie pola w odległości r2 od źródła (2): E2=(kq)/(r2)^2.
Brakującym wyrazem w równaniu (2) jest kq. Wyliczamy go z (1): kq=E1*r1^2.
Podstawiając do (2) mamy: E2=(E1*r1^2)/r2^2
ODPOWIEDZ