trapez równoramienny POMÓZCIE błagam

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pomozcie plis
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 25 kwie 2009, 16:57
Podziękowania: 13 razy

trapez równoramienny POMÓZCIE błagam

Post autor: pomozcie plis »

W trapezie równoramiennym ABCD podstawa jest o 8 cm dłuższa od podstawy DC .Wysokość CE ma długośc 10cm .Punkty E,B oraz środki przekątnych trapezu tworzą czworąkąt.Oblicz pole tego czworokąta.Jaki to czworokąt?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

trapez równoramienny POMÓZCIE błagam.png
trapez równoramienny POMÓZCIE błagam.png (9.73 KiB) Przejrzano 2736 razy
G, F - środki przekątnych
\(|AC|=|BD|\\
GF \parallel AB\\
GH\parallel AB\)


Obliczam |EB|
\(|EB|=(|AB|-|DC|):2\\
|EB|=(x+8-x):2\\
|EB|=4\)


Obliczam |CI|
Trójkąty ABC i GHC są podobne
\(\frac{|AC|}{|CE|}=\frac{|CG|}{|CI|}\\
\frac{|AC|}{10}=\frac{|\frac{1}{2}AC|}{|CI|}\\
|CI|=\frac{|\frac{1}{2}AC|\cdot 10}{|AC|}\\
|CI|=5\)


Obliczam |IE|
\(|IE|=|CE|-|CI|\\
|IE|=10-5\\
|IE|=5\)


Obliczam pole czworokąta
\(P=|EB||IE|\\
P=4\cdot5\\
P=20\)


Czworokąt jest równoległobokiem
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
pomozcie plis
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 25 kwie 2009, 16:57
Podziękowania: 13 razy

Post autor: pomozcie plis »

dziękuje za pomoc ja bym sobie nie poradził:)
ODPOWIEDZ