Parcie na dno i ściankę boczną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Parcie na dno i ściankę boczną

Post autor: bunio244 »

Do naczynia w kształcie prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat o boku 6 cm, nalewamy wodę. Siła nacisku cieczy na boczną ściankę naczynia będzie równa parciu na dno, gdy wysokość słupa cieczy wyniesie...(w cm)?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

ktoś potrafi zrobić? ;p
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Edit: Może teraz :D
a=6cm
\(S_1=a^2\\
S_2=ah_0\)

\(N_{dno}=dgh_0 S_1\\
N_{sciana}=dgh_{sr} S_2\\
h_{sr}=\frac{1}{2}h_0\\
a^2h_0=\frac{1}{2}h_0\cdot ah_0\\
a=\frac{1}{2}h_0\\
h_0=2a\\
h_0=12\)

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (9.73 KiB) Przejrzano 7833 razy
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 15:31 przez Murarz, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

prawidłowa odpowiedź to 12 cm ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Edit:
Jednak wcześniej źle policzyłem.
Gdyż wyliczyłem tak naprawdę pole.
Pokapowałem się dopiero po jednostkach.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 15:36 przez Murarz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

pod pierwiastkiem jest 12, tylko schowaj ten pierwiastek gdzieś :D
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

Murarz weź mi tylko wytłumacz założenie \(h_{sr}= \frac{1}{2}h_0\) i co za indeks \(_{sr}\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Zauważ, że ciśnienie hydrostatyczne na każdej wysokości, które napiera na ściankę boczną, jest inne. Na powierzchni wody wynosi ono 0. Na samym dnie zaś \(dgh_0\) Bierzesz więc pod uwagę średnie ciśnienie(środek ciężkości), którego wysokość jest równa połowie \(h_0\) czyli \(\frac{1}{2}dgh_0\).
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

dzięki ;) teraz już kumam :D
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
GHEM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2011, 00:52

Post autor: GHEM »

bunio244, czy mógłbyś mi powiedzieć z jakiego zbioru jest to zadanie które wstawiłeś? Mam kilka zadań z tego zbioru i nie znam autorów, a zależy mi na jego kupnie. Byłabym bardzo wdzięczna:)
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

to są testy Horodeckiego, powinieneś teraz znaleźć ;p
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
ODPOWIEDZ