2 zad z fal elektromagnetycznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kasiaaa21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 13 cze 2011, 22:40

2 zad z fal elektromagnetycznych

Post autor: Kasiaaa21 »

1. Niektóre lasery na szkle neodymowym mogą w impulsie o długości fali 0,26 mikro m i czasie trwania 1ns wysyłać promieniowanie o mocy 100TW. Ile energii dostarcza taki impuls?
2. Najbliższa sąsiadująca z nami gwiazda Proxima Centauri znajduje się w odległości 4,3 lat świetlnych. Sugerowano, że programy telewizyjne z naszej planety mogą być obejrzane przez hipotetyczne inteligentne istoty zasiedlające hipotetyczną planetę okrążajacą tę gwiazdę. Ile wynosiłoby natężenie sygnału telewizyjnego docierającego z Ziemi do Proxima Centauri, gdyby telewizyjna stacja nadawcza na Ziemi miała moc 1MW? :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(E=Pt=100\cdot 10^{12}\cdot 10^{-9}=10^{5}\ J
I=\frac{P}{S}=\frac{P}{4\pi r^2}=\frac{10^6}{4\pi\cdot (4,3\cdot 365\cdot 24\cdot 60\cdot 60\cdot 3\cdot 10^8)^2}=4,8\cdot 10^{-29}\ \frac{W}{m^2}\)
ODPOWIEDZ