Trójkaty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Trójkaty

Post autor: julia13 »

Rozpatrujemy trójkąty, których boki są kolejnymi liczbami naturalnymi. Wyznacz długości boków trójkąta, który
ma najmniejszy obwód. Następnie dla wyznaczonego trójkąta:
a) sprawdź, czy jest to trójkąt ostrokątny, prostokątny, czy rozwartokątny
b) oblicz długość odcinka łączącego środki dwóch dłuższych boków.

Prosze o pomoc w tym zadaniu. Jest dla mnie bardzo wazne, zeby umiec je zrobic, ale niestety mam problem...:(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

n-I bok
n+1-II bok
n+2-III bok
n+n+1>n+2
n>1
Najmniejszy obwód ma trójkąt o najkrótszych bokach
n=2
n+1=3
n+2=4

a) z twierdzenia cosinusów
b) Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i ma długość równą połowie długości tego boku
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ