Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michal_b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 05 lut 2011, 20:38
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: michal_b »

Witam, potrezbne jest mi rozwiazanie tych zadan :)

1. Rzucamy dwiema monetami. Obliczyć prawdopodobieństwo że otrzymaliśmy:
a) co najmniej 1 reszkę
b) dokładnie 1 reszkę
c) dwa orły

2. Rzucamy kostką. Obliczyć prawdopodobieństwo, że otrzymaliśmy:
a)liczbę oczek podzilną przez 3
b)liczbę oczek niepodzielną przez 3
c)liczbę oczek nie mniejszą niz 5
d)parzystą lub nie parzystą liczbę oczek.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

2.
a)
\(\frac{2}{6} = \frac{1}{3}\)
b)
\(\frac{2}{3}\)
c)
\(\frac{2}{6}= \frac{1}{3}\)
d)
parzystą \(\frac{1}{2}\)
nieparzystą \(\frac{1}{2}\)
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

1.
a)
\(\frac{1}{2}\)
b)
\(\frac{1}{4}\)
c)
\(\frac{1}{4}\)
ODPOWIEDZ