pole sześciokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

pole sześciokąta

Post autor: Susanna »

W sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka wynosi 6 cm, Oblicz pole tego sześciokąta.
Ma wyjśc 54(7+4pierwiastki z 3 )
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

sześciokąt foremny składa się z 6 trójkątów foremnych (równobocznych) o boku "a"
jedna z przekątnych sześciokąta zawiera się w dwóch wysokościach trójkątów foremnych
druga z przekątnych sześciokąta zawiera się w dwóch krawędziach trójkąta foremnego

\(d_1=2\frac {a\sqrt{3}}{2} = a\sqrt{3}\\
d_2 = 2a\)


z treści zadania mamy

\(d2-d1 = 6\\
2a-a\sqrt{3} = 6\\
a(2-\sqrt{3})=6\\
a = \frac 6 {2-\sqrt{3}}\\
a = 6(2+\sqrt{3})\)


pole sześciokąta:

\(6\frac {a^2\sqrt{3}}{4}=
6\frac {(6(2+\sqrt{3}))^2\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}(7+4\sqrt{3})\)


nie wiem czemu, ale nie mogłem dojść do rozwiązania które podałaś
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pol pisze:nie wiem czemu, ale nie mogłem dojść do rozwiązania które podałaś
Pewnie dlatego, że zgubiła tam ten \(sqrt3\) za 54 ;)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: Susanna »

Nie, w odpowiezaich jest 54( 7 + 4 pierwiasyki z 3) tak jest w odp w zbiorze ;/
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

No to chyba jest błąd w odpowiedzi, bo wyszło mi to samo co Polowi.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ