Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Posty: 318 Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39
Post
autor: anetka10 » 10 cze 2011, 15:58
\(\frac{ln(1+nx)}{nx^{n} }\) w przedziale od \(x \in [2, \infty )\)
no i najpierw trzeba policzyc promien zbieznosci, no ale jak ?
na cwiczeniach mnie uczono tak: podstawiam w tym wypadku\(y = \frac{1}{x}\) i z d'alamberat lub Cauchy'ego licze granice - mam odwrotnosc promienia
ale tu sie tak nie da (zawadza x w logarytmie) jak to zrobic ?
z gory dzieki za pomoc
radagast
Guru
Posty: 17551 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 10 cze 2011, 16:27
A możesz podać dokładną, pełną treść polecenia ?
anetka10
Stały bywalec
Posty: 318 Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39
Post
autor: anetka10 » 10 cze 2011, 16:28
zbadaj zbieznosc punktowa i jednostajna szeregu w tym powyzszym przedziale (nic wiecej nie ma w poleceniu)
radagast
Guru
Posty: 17551 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 10 cze 2011, 16:34
No to tak powinno być:
zbadaj zbieznosc punktowa i jednostajna szeregu \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ln(1+nx)}{nx^{n} }\) w przedziale \(x \in [2, \infty )\)
anetka10
Stały bywalec
Posty: 318 Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39
Post
autor: anetka10 » 10 cze 2011, 16:38
no tak, zgubilam znaczek szeregu
anetka10
Stały bywalec
Posty: 318 Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39
Post
autor: anetka10 » 10 cze 2011, 17:27
no to jak poprawilysmy juz tresc, to moze teraz powiesz jak to rozwiazac
?