Bryły sztywne-wskazówka zegara

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Bryły sztywne-wskazówka zegara

Post autor: bunio244 »

Wskazówka zepsutego zegarka spada z pozycji N do pozycji L(zobacz rysunek). Jeżeli długość wskazówki jest równa l, to przy przechodzeniu przez położenie L jej koniec będzie się poruszał z prędkością...?
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (7.56 KiB) Przejrzano 1824 razy
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

\(E_p=E_k\\
mg\Delta h=\frac{mv^2}{2}\\
mgl=\frac{mv^2}{2}\\
v=\sqrt{2gl}\)

Tak mi się wydaje.. :D
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (17 KiB) Przejrzano 1807 razy
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

Już sam zrobiłem i tak jest dobrze:
\(mg( \frac{3}{2}l )=mg( \frac{1}{2}l)+ \frac{I{\omega}^2}{2}\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Hmm, wydawało mi się, że jest tu ruch postępowy a nie obrotowy :)
Choć nie zdziwiłbym się, gdyby rzeczywiście tak było.. bryła sztywna nigdy nie była i nie będzie moją mocną stroną ;p
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

gdyby przyjąć, że wskazówka jest prętem, a oś obrotu jest w środku, to tak wychodzi, że obrotowy ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Faktycznie, masz rację. Tylko to takie trudne do wyobrażenia.. :D
ODPOWIEDZ