Przecięcie sie

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dawid0512
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 28 mar 2009, 09:41
Podziękowania: 107 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Przecięcie sie

Post autor: dawid0512 »

W jakich punktach przetną się wykresy y=e i y=ln(x) wiem że to trzeba przyrównać do siebie .ii co dalej
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(lnx=e\;\;\;\; \Leftrightarrow \;\;\;\;x=e^e\)
Wykresy funkcji przecinają się w punkcie
\(P=(e^e\;;\;e)\)
czyli około (15\;;\;2,7).
Zobacz to
http://www.jogle.pl/wykresy/

Po wpisaniu:
ln(x);e(1)
i ustawieniu zakresu dla x od 0 do 20, dla y od -2 do 5.
Kliknij na okienko "Rysuj wykres"
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ