Nieznany wzór

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Nieznany wzór

Post autor: wdsk »

Proszę abyście obliczyli mi ze wzoru Obrazek wartość \(P\) dla \(n=1\), \(W_{i}=50\), \(w_{i}=1\). Chcę wiedzieć, ile można maksymalnie uzyskać punktów w rekrutacji, a takim wzorem posługiwać się niestety nie potrafię.

Dział pewnie zły, ale proszę o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Średnia_ważona
Musisz mieć dane poszczególne wartości \(n, W_{1},...,W_{n}, w_{1},...,w_{n}\), żeby to policzyć.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jak n = 1 to masz P = Wi
ODPOWIEDZ