Ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Ostrosłup

Post autor: anhilatorlukas »

Podstawą ostrosłupa ABCDS jest prostokąt ABCD, w którym \(AB=1\), \(BC=\sqrt2\).
Wszystkie krawędzie boczne tego ostrosłupa mają długość 1. Wyznacz wartość dowolnej
funkcji trygonometrycznej kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
Z góry dzięki za pomoc.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Jeśli ktos potwierdzi, że cosa=-1/3 to opublikuje rozwiazanie ;)

Licząc z cosinusa:

sina=(2pierwiastki z 2)/3

tga=-(2pierwiastki z 2)

ctga=-(pierwiastek z 2)/4
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
lukasz_ek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 03 maja 2008, 16:47

Post autor: lukasz_ek »

hmm mi wyszlo (1-2pierwiastkiz6)/2 ....

maciek, obliczales miare tego kata ze wzorow na cosinus kata w trojkacie? trojkat, z ktorego obliczylem wartosc ma boki pierwiastek z 3(naprzeciwko tego szukaneg), pozostale (pirwiastek z 2)/2 i (pierwiastek z 3)/3... zweryfikujmy obliczenia, pewnie masz dobrze, ja lubie sie gdzies mylnąć;)
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Mój trójkąt ma boki (pierwiastek z 3)/2, (pierwiastek z 3)/2, (pierwiastek z 2)


Taki rysunek na szybko.
img5717jc4.jpg
img5717jc4.jpg (29.31 KiB) Przejrzano 2260 razy
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas »

Możecie napisać jak liczyliście, wciąż nie wiem jak do tego dojść.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

A ja mam jeszcze inny wynik (ale bym się raczej o niego nie założył).

www.zadania.info/2343339
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Widze u siebie małego byka, u siebie odcinek GC przyjąłem jako 1, a nie (pierwiastek z 2)/2, nie uwzglednilem kąta 45 stopni (GCF)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Awatar użytkownika
anhilatorlukas
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18

Post autor: anhilatorlukas »

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
ODPOWIEDZ