Phi Eulera

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anulak
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 10 lut 2010, 18:55
Podziękowania: 23 razy

Phi Eulera

Post autor: Anulak »

Potrzebuje rozpisać taki tocjent φ(130) ?
Makier01
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 cze 2011, 14:36
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: Makier01 »

\(\varphi(130)=\varphi(2\cdot5\cdot13)=\varphi(2)\cdot\varphi(5)\cdot\varphi(13)=...\)
J.
ODPOWIEDZ