Góra, zespoły pracowników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Góra, zespoły pracowników
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań !!
Zad. 1
Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje się również do zejścia. Zakładamy ponadto, że wszystkie trasy są równorzędne. Obliczyć prawdopodobieństwo spotkania się dwóch znajomych, z których jeden wchodzi na szczyt, a drugi jest już w drodze powrotnej.
Zad. 2
Z dziesięciu pracowników należy utworzyć:
a) dwa zespoły liczące po 4 i 6 pracowników,
b) trzy zespoły liczące po 5, 3 i 2 pracowników,
c) pięć zespołów dwuosobowych.
Dla każdego podziału na zespoły znaleźć prawdopodobieństwo tego, że dwóch ustalonych pracowników znajdzie się w tym samym zespole przy założeniu, że podział na zespoły odbywa się losowo.
Zad. 1
Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje się również do zejścia. Zakładamy ponadto, że wszystkie trasy są równorzędne. Obliczyć prawdopodobieństwo spotkania się dwóch znajomych, z których jeden wchodzi na szczyt, a drugi jest już w drodze powrotnej.
Zad. 2
Z dziesięciu pracowników należy utworzyć:
a) dwa zespoły liczące po 4 i 6 pracowników,
b) trzy zespoły liczące po 5, 3 i 2 pracowników,
c) pięć zespołów dwuosobowych.
Dla każdego podziału na zespoły znaleźć prawdopodobieństwo tego, że dwóch ustalonych pracowników znajdzie się w tym samym zespole przy założeniu, że podział na zespoły odbywa się losowo.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 14:40 przez alexx17, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu. Nie wpisuj w temacie treści zadania..
Powód: Poprawa tematu. Nie wpisuj w temacie treści zadania..
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Zad. 1
\(\Omega\) -zbiór par uporządkowanych , w których na pierwszym miejscu stoi nr drogi pana wchodzącego , a na drugim nr drogi pana schodzącego
\(\overline{\overline{ \Omega }}=25\)
\(A\)- zbiór takich par,które mają to samo na obu miejscach
\(\overline{\overline{A}} =5\)
\(P(A)= \frac{5}{25}= \frac{1}{5}\)
\(\Omega\) -zbiór par uporządkowanych , w których na pierwszym miejscu stoi nr drogi pana wchodzącego , a na drugim nr drogi pana schodzącego
\(\overline{\overline{ \Omega }}=25\)
\(A\)- zbiór takich par,które mają to samo na obu miejscach
\(\overline{\overline{A}} =5\)
\(P(A)= \frac{5}{25}= \frac{1}{5}\)
Re: Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje s
Dziekuję bardzo za rozwiazanie, trzymam kciuki za zad.2 ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Zad.2
a) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose4 } { 6\choose 6}=210\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 4 osobowej na \({ 8\choose2 } { 6\choose 6}=28\) sposoby
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 6 osobowej na \({ 8\choose4 } { 4\choose 4}=70\) sposobów
razem, na 98 sposobów \(P(A)= \frac{98}{210} = \frac{14}{30}\)
a) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose4 } { 6\choose 6}=210\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 4 osobowej na \({ 8\choose2 } { 6\choose 6}=28\) sposoby
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 6 osobowej na \({ 8\choose4 } { 4\choose 4}=70\) sposobów
razem, na 98 sposobów \(P(A)= \frac{98}{210} = \frac{14}{30}\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje s
Zad.2
b) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose5 } { 6\choose 3} { 2\choose 2} =5040\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 5 osobowej na \({ 8\choose3 } { 5\choose 3} { 2\choose 2}=.....\) sposoby
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 3 osobowej na \({ 8\choose 1} { 7\choose 5}{ 2\choose2 } =.....\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 2 osobowej na \({ 8\choose 0} { 8\choose 5}{ 3\choose3 } =.....\) sposobów
razem, na ... sposobów \(P(A) =...\)
rachunki Ci zostawiam![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
b) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose5 } { 6\choose 3} { 2\choose 2} =5040\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 5 osobowej na \({ 8\choose3 } { 5\choose 3} { 2\choose 2}=.....\) sposoby
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 3 osobowej na \({ 8\choose 1} { 7\choose 5}{ 2\choose2 } =.....\) sposobów
tak żeby tych dwóch było razem w grupie 2 osobowej na \({ 8\choose 0} { 8\choose 5}{ 3\choose3 } =.....\) sposobów
razem, na ... sposobów \(P(A) =...\)
rachunki Ci zostawiam
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re:
ale uwaga: dobrzy ludzie mogą się mylić. Jeśli czegoś nie rozumiesz - pytajzygzak pisze:Jak to dobrze, że są na świecie dobrzy ludzie.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Zad 2.
c)
zespoły można utworzyć na \({ 10\choose2 } { 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\)
Wybieramy numerek zespołu do których trafia tych dwóch na \({5 \choose 1}\)
\({ 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\) ustawiamy pozostałych w pozostałych 4 zespołach.
Ostatecznie całą operację wykonujemy na \({5 \choose 1} { 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\) sposobów
no to \(P(A)= \frac{{5 \choose 1}}{ {10 \choose 2}}\) (reszta się poskraca)
c)
zespoły można utworzyć na \({ 10\choose2 } { 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\)
Wybieramy numerek zespołu do których trafia tych dwóch na \({5 \choose 1}\)
\({ 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\) ustawiamy pozostałych w pozostałych 4 zespołach.
Ostatecznie całą operację wykonujemy na \({5 \choose 1} { 8\choose2 } { 6\choose2 } { 4\choose2 } { 2\choose2 }\) sposobów
no to \(P(A)= \frac{{5 \choose 1}}{ {10 \choose 2}}\) (reszta się poskraca)
Re: Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje s
jeszcze jedno pytania do tego zadania
2b
\(\frac{ { 2\choose 2 } \cdot { 8\choose 3 } + { 2\choose 2 } \cdot { 8\choose 1 } + { 2\choose 2 }}{{ 10\choose 5 } \cdot { 5\choose 3 }}\)
2c
\(\frac{5}{{ 10\choose 2 } \cdot { 8\choose 2 } \cdot { 6\choose 2 } \cdot { 4\choose 2 }}\)
i zastanawia mnie czy w tym zadaniu może być jakiś haczyk bo mi wyniki wyszły takie jak Tobie, ale może jest inna metdota która daje inny wynik(taki jak podaje książka) ?
tu powinno być \({ 5\choose 3}\)radagast pisze:Zad.2
b) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose5 } { 6\choose 3} { 2\choose 2} =5040\) sposobów
w książce w rozwiązaniach mam takie wyniki:radagast pisze:Zad 2.
c)
no to \(P(A)= \frac{{5 \choose 1}}{ {10 \choose 2}}\) (reszta się poskraca)
2b
\(\frac{ { 2\choose 2 } \cdot { 8\choose 3 } + { 2\choose 2 } \cdot { 8\choose 1 } + { 2\choose 2 }}{{ 10\choose 5 } \cdot { 5\choose 3 }}\)
2c
\(\frac{5}{{ 10\choose 2 } \cdot { 8\choose 2 } \cdot { 6\choose 2 } \cdot { 4\choose 2 }}\)
i zastanawia mnie czy w tym zadaniu może być jakiś haczyk bo mi wyniki wyszły takie jak Tobie, ale może jest inna metdota która daje inny wynik(taki jak podaje książka) ?
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje s
Oczywiscie masz racje ! Powinno byc \({ 5\choose 3}\) a nie \({ 6\choose 3}\) (ale ostatecznie wychodzi 5040 - to jest ok)arek1713 pisze:jeszcze jedno pytania do tego zadaniatu powinno być \({ 5\choose 3}\)radagast pisze:Zad.2
b) zespoły można utworzyć na \({ 10\choose5 } { 6\choose 3} { 2\choose 2} =5040\) sposobów
Jesli chodzi o to 2b i 2c to nie wiem... wydaje mi sie ze u mnie jest dobrze, ale wynik jest inny ... Pomysle jeszcze. Jesli cos wymysle to napisze
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re:
No nie zupelnie... Pozostalych pracownikow mozna w pozostalych 4 zespolach roznie ulokowacbunio244 pisze:co do zad. 2c:
jest tylko pięć możliwości znalezienia się dwóch określonych pracowników w jednej drużynie więc A=5
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Re: Na szczyt góry prowadzi pięć dróg. Każda z nich nadaje s
i jak wymysliles cos?radagast pisze:Jesli chodzi o to 2b i 2c to nie wiem... wydaje mi sie ze u mnie jest dobrze, ale wynik jest inny ... Pomysle jeszcze. Jesli cos wymysle to napisze