Wyrażenia algebraiczne, zbiory, działania na pierwiastkach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyrażenia algebraiczne, zbiory, działania na pierwiastkach
Siemka Jak byście mogli prosze pomóżcie;).
Zadanie 1. Doprowadz do najprostszych postaci korzystajac z podanych właściwosci.
a)
\(\frac{a^8:a^3}{(a^2)^3:a^5}\)
b) (a*b)^3*a^5=
c) x^2*(x^4):x^3=
Zadanie 2. Znajdz AvB, A^B, A/B, B/A
a) A={1,2,3,4,5,6} B={3,5,7,9,11}
b) A={2,4,6,8,10} B={10,11}
Zadanie 3. Oblicz
a)pod pierwiastkiem 36pierwiastków - 4pierwiastki=
b)3pierwiastki(48pierwiastki-27pierwiastki)=
c)3pierwiastki*6pierwiastków*2pierwiastki=
PROSZE POMÓŻCIE MUSZE MIEĆ TO NA SOBOTE:(
*PIERWSZY PRZYKLAD JEST Z KRESKA UŁAMKOWA.
Zadanie 1. Doprowadz do najprostszych postaci korzystajac z podanych właściwosci.
a)
\(\frac{a^8:a^3}{(a^2)^3:a^5}\)
b) (a*b)^3*a^5=
c) x^2*(x^4):x^3=
Zadanie 2. Znajdz AvB, A^B, A/B, B/A
a) A={1,2,3,4,5,6} B={3,5,7,9,11}
b) A={2,4,6,8,10} B={10,11}
Zadanie 3. Oblicz
a)pod pierwiastkiem 36pierwiastków - 4pierwiastki=
b)3pierwiastki(48pierwiastki-27pierwiastki)=
c)3pierwiastki*6pierwiastków*2pierwiastki=
PROSZE POMÓŻCIE MUSZE MIEĆ TO NA SOBOTE:(
*PIERWSZY PRZYKLAD JEST Z KRESKA UŁAMKOWA.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 1.
a). (a^5) : a = a^4
b). a^8 * b^3
c). x^3
zad 2.
a). AvB= w nawiasie klamrowym 1,2,3,4,5,6,7,9,11
A^B= w nawiasie klamrowym 3,5
A/B= w nawiasie klamrowym 1,2,4,6
B/A= w nawiasie klamrowym 7,9,11
b). AvB= w nawiasie klamrowym 2,4,6,8,10,11
A^B= w nawiasie klamrowym 10
A/B= w nawiasie klmrowym 2,4,6,8
B/A= w nawiasie klamrowym 11
zad 3.
Treść nie jest jasna. Jakie liczby są pod pierwistkami ? Którego stopnia są pierwiastki?
a). (a^5) : a = a^4
b). a^8 * b^3
c). x^3
zad 2.
a). AvB= w nawiasie klamrowym 1,2,3,4,5,6,7,9,11
A^B= w nawiasie klamrowym 3,5
A/B= w nawiasie klamrowym 1,2,4,6
B/A= w nawiasie klamrowym 7,9,11
b). AvB= w nawiasie klamrowym 2,4,6,8,10,11
A^B= w nawiasie klamrowym 10
A/B= w nawiasie klmrowym 2,4,6,8
B/A= w nawiasie klamrowym 11
zad 3.
Treść nie jest jasna. Jakie liczby są pod pierwistkami ? Którego stopnia są pierwiastki?
zadanie 3. moze wyjasnie prosciej,
a)pod jednym dużym pierwiaskiem są 36 pod pierwiastkiem - 4 pod pierwiastkiem=
b) 3 pod pierwiastkiem (48 pod pierwiastkiem- 27 podpierwiastkiem)=
c) 3 podpierwiastkiem razy 6podpierwiastkiem razy dwa pod pierwiastkiem=
nie wiem czy uproscilam, ale mam nadzieje ze tak
a)pod jednym dużym pierwiaskiem są 36 pod pierwiastkiem - 4 pod pierwiastkiem=
b) 3 pod pierwiastkiem (48 pod pierwiastkiem- 27 podpierwiastkiem)=
c) 3 podpierwiastkiem razy 6podpierwiastkiem razy dwa pod pierwiastkiem=
nie wiem czy uproscilam, ale mam nadzieje ze tak
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 3.
a). jeżeli jest: pierwiastek z(pierwistek z 36 - pierwiastek z 4) to = pierwistek z (6-2)= pierwiastek z 4 = 2
b). jeżeli jest: pierwiastek z (3*(pierwistek z 48 - pierwiastek z 27) to = pierwiastek z (3*(4*pierwiastek z 3 - 3*pierwiastek z 3))=
=pierwiastek z (3*pierwiastek z 3)= pierwiastek z (3^(3/2))= 3^(3/4)
c). jeżeli jest: pierwiastek z (3*pierwiastek z 6*pierwiastek z 2) to = pierwiastek z (3*pierwiastek z 12)= pierwiastek z (3*2*pierwiastek z 3)=
=pierwiastek z (2*3^(3/2))= 2^(1/2) * 3^(3/4)
a). jeżeli jest: pierwiastek z(pierwistek z 36 - pierwiastek z 4) to = pierwistek z (6-2)= pierwiastek z 4 = 2
b). jeżeli jest: pierwiastek z (3*(pierwistek z 48 - pierwiastek z 27) to = pierwiastek z (3*(4*pierwiastek z 3 - 3*pierwiastek z 3))=
=pierwiastek z (3*pierwiastek z 3)= pierwiastek z (3^(3/2))= 3^(3/4)
c). jeżeli jest: pierwiastek z (3*pierwiastek z 6*pierwiastek z 2) to = pierwiastek z (3*pierwiastek z 12)= pierwiastek z (3*2*pierwiastek z 3)=
=pierwiastek z (2*3^(3/2))= 2^(1/2) * 3^(3/4)
Znalazlam jeszcze jedno zadanie ktorego nie rozwiazalam,nie wiem o co wim chodzi,
zadanie 4. Narysuj dowolny trójkąt ABC, a nastepnie skonstruj trójkąt A'B'C' podobny do trójkata ABC w skali podobieństwa a)3 b)1/2
Nie wiem gdzie zaznaczyc punkt S i jak to zrobic trojkat narysowalam rownoboczny Wymiary, Podstawa (6), wysokosc(3)
zadanie 4. Narysuj dowolny trójkąt ABC, a nastepnie skonstruj trójkąt A'B'C' podobny do trójkata ABC w skali podobieństwa a)3 b)1/2
Nie wiem gdzie zaznaczyc punkt S i jak to zrobic trojkat narysowalam rownoboczny Wymiary, Podstawa (6), wysokosc(3)