Ciało w ruchu-przyspieszenie i tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Ciało w ruchu-przyspieszenie i tarcie

Post autor: bunio244 »

Na ciało o masie 100kg działa siła \(F=1000 \sqrt{2}N\) pod kątem \(45^\circ\) do podłoża(i jednocześnie kierunku ruchu). Jeżeli współczynnik tarcia ciała o podłoże wynosi 0,2, to porusza się ono z przyspieszeniem równym...?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

\(\begin{cases}
F_w=F_x-F_T\\
F_T=(F_N-F_y)f
\end{cases}\)

Dalej, już spróbujesz sam ? :)
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (12.41 KiB) Przejrzano 1488 razy
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

ale z tego po podstawieniu wyjdzie, że siła tarcia jest równa zero
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

Wg twoich danych rzeczywiście tarcie się zeruje.
Pozostaje więc \(a=\frac{Fcos\alpha}{m}\)
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

o to mi chodziło, dzięki ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
ODPOWIEDZ