Zadanie 1:
Zamieszczony poniżej wykres (w załączniku) przedstawia zależność siły sprężystości sprężyny od jej wydłużenia. Korzystając z niego, oblicz:
a) współczynnik spężystości sprężyny
b) pracę potrzebną do rozciągnięcia sprężyny o x= 4cm z położenia równowagi
Zadanie 2:
Do dwóch naczyń w kształcie walca o średnicach 2r1 i 2r2 wlewamy taką samą objętość cieczy. Ile wynosi stosunek ciśnień hydrostatycznych wywieranych na dna tych naczyń?
Bardzo proszę o rozwiązanie i z góry dziękuję.
Siły sprężystości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
1.\(a)F=kx
k= \frac{F}{x}= \frac{100N}{0,05m}=2000 \frac{N}{m}
b)W= \Delta E_p= \frac{kx^2}{2}= \frac{2000 \frac{N}{m} \cdot 0,0016m^2 }{2} =1,6J\)
k= \frac{F}{x}= \frac{100N}{0,05m}=2000 \frac{N}{m}
b)W= \Delta E_p= \frac{kx^2}{2}= \frac{2000 \frac{N}{m} \cdot 0,0016m^2 }{2} =1,6J\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
\(2.p_1= \frac{F}{S_1}= \frac{F}{4 \pi {r_1}^2}
p_2= \frac{F}{S_2}= \frac{F}{4 \pi {r_2}^2}
\frac{p_1}{p_2}= \frac{ \frac{F}{4 \pi {r_1}^2} }{ \frac{F}{4 \pi {r_2}^2} } = \frac{{r_2}^2}{{r_1}^2}\)
p_2= \frac{F}{S_2}= \frac{F}{4 \pi {r_2}^2}
\frac{p_1}{p_2}= \frac{ \frac{F}{4 \pi {r_1}^2} }{ \frac{F}{4 \pi {r_2}^2} } = \frac{{r_2}^2}{{r_1}^2}\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244