teoria liczb

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Anulak
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 10 lut 2010, 18:55
Podziękowania: 23 razy

teoria liczb

Post autor: Anulak »

1. Pewna liczba całkowita przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, a przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1. Jaka reszte przy dzieleniu przez 12 daje ta liczba? .
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(a=3x+2\\a=4y+1\\a=3x+2/ \cdot 4 \;\;\ \Rightarrow 4a=12x+8\\a=4y+1/ \cdot 3 \;\;\;\ \Rightarrow 3a=12y+3\\a=4a-3a=12x+8-(12y+3)=12x+8-12y-3=12x-12y+5=12(x-y)+5\)
ODPOWIEDZ