Chemia, zaliczenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piotreek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 maja 2011, 16:12
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Chemia, zaliczenie

Post autor: Piotreek »

Mam tu kilka zadań, mam nadzieje że pomożecie mi je rozwiązać.
1. Oblicz skład procentowy podanych związków : H2O, SO2, N2O5
2. Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 25g substancji w 400g wody.
3.W jakim stosunku masowym połączono ze sobą pierwiastki w podanych w zadaniu 1 związkach chemicznych.
4. W 500g roztworu znajduję się 25g soli. Oblicz stężenie procentowe roztworu.
5. Do 80g 15% roztworu kwasu siarkowego VI dodano 20g wody. Oblicz jakie jest stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
andrzej357
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 04 cze 2011, 14:29
Podziękowania: 136 razy
Płeć:

Post autor: andrzej357 »

z.1
To chyba oto chodzi...

3-100%
2-x
x=66,7%
H=66,7%
O=100%-66,7%=33,3%

3-100%
1-x
x=33,4
S=33,4%
O=100-33,4=66,6%

7-100%
2-x
x=28,57%
N=28,57%
O=100%-28,57%=71,43%


z.3

H-1
O-16
2+16=18
18-100%
2-x
18x=200
x=11,1%
H=11,1%
O=100-11,1=88.9%

S-32
O-16
32+16+16=64
64-100%
32-x
64x=3200
x=50%
s=50%
O=100%-50%=50%

N-14
O-16

14+14+16+16+16+16+16=28+80=108
108-100%
28-x
x=25,93%
N=25,93%
O=100%-25,93%=74,07%

z.2
425-100%
25-x%
425x=2500
x=5,88%

z.4
525-100%
25-x%
525x=2500
x=4,76%

z.5
80-100%
x- 15%
x=12g
12 kwasu siarkowego VI
80-12=68g wody
68+20+12=100g
100g-100%
12g---12%
Odp:12%
andrzej357
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 04 cze 2011, 14:29
Podziękowania: 136 razy
Płeć:

Post autor: andrzej357 »

Ja widzisz nie jestem expertem więc mogłem się gdzieś pomylić...
ODPOWIEDZ