prąd elektryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kokoox3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 84
Rejestracja: 04 sty 2011, 21:37
Podziękowania: 70 razy
Płeć:

prąd elektryczny

Post autor: kokoox3 »

Zad.3
Do przedstawionego na rysunku obwodu dołączono dodatkowy odbiornik o oporze R tak, że opór obwodu dwukrotnie zmalała. Narysuj schemat tego nowego obwodu.
Załączniki
na fizyke3.jpg
na fizyke3.jpg (2.74 KiB) Przejrzano 1723 razy
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Podłączono te odbiorniki równolegle.
na fizyke3.jpg
na fizyke3.jpg (5.82 KiB) Przejrzano 1705 razy
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To znaczy, że połączono go równolegle.
\(\frac{1}{R_c}=\frac{1}{R}+\frac{1}{R}=\frac{2}{R}\\R_c=\frac{R}{2}\)
ODPOWIEDZ