ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kila
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:40

ciąg arytmetyczny

Post autor: Kila »

Suma pierwszego i piątego wyrazu arytmetycznego(An)wynosi 18.Trzydziesty wyraz ciągu(An) jest o 12 większy od wyrazuczternastego.Oblicz pierwszy wyraz ciągu(An) oraz różnicę tego ciągu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

a1 + a5 = 18
a30 - 12 = a14

a5 = a1+4r
a30 = a1+29r
a14 = a1+13r

a1 + a1 + 4r = 18
a1 + 29r -12 = a1 + 13r => 6r = 12 => r = 2

a1 + a1 + 4r = 18
a1 + a1 + 4*2 = 18
2a1 = 10
a1 = 5

odp. a1 = 5, r = 2
ODPOWIEDZ