Proszę o pomoc w rozwiązaniu macierzy:
\(\begin{bmatrix} 2&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{bmatrix}>0\)
macierz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
wtedy byłoby po prostu tak:
\(2 \cdot 1 \cdot x+(x+2) \cdot (-2) \cdot 5+(-1) \cdot 1 \cdot (-3)-(x+2) \cdot 1 \cdot x-2 \cdot (-2) \cdot (-3)-(-1) \cdot 1 \cdot 5>0\)
czyli:
\(2x-10(x+2)-3-x(x+2)-24+5>0\)
\(x^2+10x+42<0\)
\(\Delta =-68\)
odp: nie ma takich x rzeczywistych, dla których podany wyznacznik jest dodatni
A tak jak napisałaś to na moje oko nie ma sensu
\(2 \cdot 1 \cdot x+(x+2) \cdot (-2) \cdot 5+(-1) \cdot 1 \cdot (-3)-(x+2) \cdot 1 \cdot x-2 \cdot (-2) \cdot (-3)-(-1) \cdot 1 \cdot 5>0\)
czyli:
\(2x-10(x+2)-3-x(x+2)-24+5>0\)
\(x^2+10x+42<0\)
\(\Delta =-68\)
odp: nie ma takich x rzeczywistych, dla których podany wyznacznik jest dodatni
A tak jak napisałaś to na moje oko nie ma sensu