Osoby na przyjęciu

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Osoby na przyjęciu

Post autor: kwiatek1414 »

Na przyjęciu urodzinowym były dwa torty. Każdy z tortów podzielono na 4 równe czesci potem każdą z tych czesci podzielono na 3 małe kawałki. Każdy z uczestników przyjecia dostał 1 kawałek tortu i zostały jeszcze 3 kawałki. Ile osób było na przyjeciu?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2011, 15:08 przez alexx17, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nadawaj sensowne nazwy tematom.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(2 \cdot 4=8\\8 \cdot 3=24\\24-3=21\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

Z jednego tortu uzyskano \(4 \cdot 3=12\) kawałków.
Z dwóch tortów jest ich \(12 \cdot 2=24\).
Zostały 3 kawałki,czyli rozdano \(24-3=21\) kawałków,a ponieważ
każdy otrzymał po jednym kawałku,to oznacza,że było 21 osób
na tym przyjęciu.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ