Trapez rownoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jumbo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 14 kwie 2009, 21:47

Trapez rownoramienny

Post autor: jumbo »

W dany trapez rownoramienny mozna wpisac kolo. Wiedzac ze pole tego trapezu wynosi 20cm(kwadratowych), a jego obwod wynosi 20cm, oblicz dlugosc wysokosci tego trapezu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a,b-podstawy
c-ramię
h-wysokość
Obliczam a+b
\(a+b=2c\\
a+b+2c=20\\
a+b+a+b=20\\
2(a+b)=20\\
a+b=10\)

Obliczam h
\(P=\frac{(a+b)h}{2}\\
\frac{(a+b)h}{2}=20\\
\frac{10h}{2}=20\\
5h=20\\
h=4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ