4. Jaka to liczba , której kwadrat zwiększony o 5 jest równy 54? wykonaj działanie,
5. Jeżeli od sześcianu liczby 5, odejmiemy potrojony kwadrat liczby 3, to jaką otrzymamy liczbę?. wykonaj działanie.
6. Iloraz NWD ( 98, 168) i NWW (12, 18) jest równy
a. 7/18 b. 5/6 c. 3/4 d. 17/36 Wykonaj działanie.
Iloraz NWD i NWW
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6593
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 1120 razy
- Płeć:
Re: Różne zadania
4.
\(x^2+5=54\)
\(x^2-49=0\)
\(x=7\) lub \(x=-7\)
5.
\(5^3-3 \cdot 3^2=125-3 \cdot 9=125-27=98\)
6.
\(NWD ( 98, 168)=14\)
\(NWW (12, 18)=36\)
\(x^2+5=54\)
\(x^2-49=0\)
\(x=7\) lub \(x=-7\)
5.
\(5^3-3 \cdot 3^2=125-3 \cdot 9=125-27=98\)
6.
\(NWD ( 98, 168)=14\)
\(NWW (12, 18)=36\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Iloraz NWD i NWW
1. Iloraz NWD(98, 168) i NWW (12,18) jest równy
a. 7/18
b. 5/6
c. 3/4
d. 17/36
Wykonaj działanie i wybierz właściwą odpowiedź
a. 7/18
b. 5/6
c. 3/4
d. 17/36
Wykonaj działanie i wybierz właściwą odpowiedź
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Rozkładasz liczby na czynniki pierwsze:
\(98=2 \cdot 7 \cdot 7\\
168=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 7\)
wspólne czynniki to 2 i 7,stąd NWD:
\(NWD(98;168)=2 \cdot 7=14\)
Rozkład dla NWW
\(12=2 \cdot 2 \cdot 3\\
18=2 \cdot 3 \cdot 3\\
NWW[12;18]=2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2=18 \cdot 2=36\)
Iloraz:
\(\frac{NWD}{NWW}= \frac{14}{36}= \frac{7}{18}\)
Odp.A
\(98=2 \cdot 7 \cdot 7\\
168=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 7\)
wspólne czynniki to 2 i 7,stąd NWD:
\(NWD(98;168)=2 \cdot 7=14\)
Rozkład dla NWW
\(12=2 \cdot 2 \cdot 3\\
18=2 \cdot 3 \cdot 3\\
NWW[12;18]=2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2=18 \cdot 2=36\)
Iloraz:
\(\frac{NWD}{NWW}= \frac{14}{36}= \frac{7}{18}\)
Odp.A
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.