wielokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
- Podziękowania: 1 raz
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Taki pięciokąt tworzą trójkąty równoramienne o ramionach b=r=4 cm i kącie między ramionami
\(\alpha=\frac{360}{5}=72^ \circ\)
Zastosuj tw.kosinusów i oblicz długość boku a.
\(a^2=4^2+4^2-2 \cdot 4 \cdot 4 \cdot cos72^ \circ =16 \cdot 2-16 \cdot 2 \cdot cos72^ \circ\)
\(a=4 \sqrt{2(1-cos72^ \circ )}\)
\(\alpha=\frac{360}{5}=72^ \circ\)
Zastosuj tw.kosinusów i oblicz długość boku a.
\(a^2=4^2+4^2-2 \cdot 4 \cdot 4 \cdot cos72^ \circ =16 \cdot 2-16 \cdot 2 \cdot cos72^ \circ\)
\(a=4 \sqrt{2(1-cos72^ \circ )}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: wielokąt
O - środek okręgu,
A,B, - kolejne dwa wierzchołki pięciokąta
Trójkąt ABO - równoramienny,
AO=BO=4
\(\angle AOB=72^{ \circ }\)
x - bok pięciokąta; OC - wysokość
z tw.Pitagorasa \(\frac{ \frac{x}{2} }{4}=\sin36^{ \circ }\)
\(x=8\sin36^ { \circ }\)
A,B, - kolejne dwa wierzchołki pięciokąta
Trójkąt ABO - równoramienny,
AO=BO=4
\(\angle AOB=72^{ \circ }\)
x - bok pięciokąta; OC - wysokość
z tw.Pitagorasa \(\frac{ \frac{x}{2} }{4}=\sin36^{ \circ }\)
\(x=8\sin36^ { \circ }\)