Fala morska

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maciekvip
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 12 sty 2011, 16:22
Podziękowania: 130 razy
Płeć:

Fala morska

Post autor: maciekvip »

Zadanie 1:
Fala morska uderza o brzeg 15 razy w ciągu minuty, częstotliwość tej fali wynosi 0,5 Hz. Znajdź prędkość tej fali.

Zadanie 2:
Prędkość fali dźwiękowej wynosi 330 m/s. Oblicz długość fali, jeżeli jej częstotliwość wynosi 33 KHz.


Proszę o rozwiązanie i z góry dziękuję.
Murarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 620
Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 283 razy
Płeć:

Post autor: Murarz »

2.
\(\lambda=\frac{v}{f}\\
\lambda=\frac{330}{33\cdot 10^3}=0,01m\)


W 1 coś mi nie pasuje..
1.
\(f=0,5Hz\\
f=\frac{n}{t}=\frac{15}{60}=0,25Hz\)

Albo ja mam zastój, albo coś jest nie tak :D

Może tak ..
\(\lambda=\frac{1}{2}\)
\(v=\lambda f=0,25m/s\)
Ale i tak coś mi tu nie gra.
ODPOWIEDZ