Witam, mam do rozwiązania z fizyki, a tej dziedzinie panuje duży deficyt wiedzy w moim przypadku. Mogę prosić o pomoc?
1.Przedmiot o wysokości 1cm stoi w odległości 10cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o promieniu krzywizny r=12cm oblicz odległość obrazu od zwierciadła i wielkość obrazu.
2.Ogniskowa zwierciadła wklęsłego ma wartość 10cm. W jakiej odległości od zwierciadła należy ustawić przedmiot, aby jego obraz uzyskać w odległości 30cm od tego zwierciadła.
3.Promień krzywizny zwierciadła wklęsłego ma wartość 40cm. Oblicz odległość przedmiotu i jego obrazu od zwierciadła wiedz±c, że powiększenie wynosi 1/2
Optyka - zwierciadła wklęsłe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 kwie 2009, 15:25
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:01
1.
Dane:
h= 1 cm
r= 12 cm => f = 6 cm bo f = r/2
x= 10 cm
Najpierw korzystasz z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
i liczysz odległość obrazu od zwierciadła (y)
1/y = 1/f - 1/x
1/y = x-f /xf
y = fx / x -f y =15 cm
Aby wyliczyć wielkość obrazu (H) stosujesz wzór na powiększenie:
p = y/x = H/h
H = yh/ x
H = 1,5 cm
2.
Dane:
f = 10cm x= ?
y = 30 cm
Podobnie jak w zad. 1 korzystasz z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
y =yf / y - f
y = 15 cm
3.
Dane:
r = 40 cm => f = 20 cm x = ? y = ?
p = 1/2
p = y/x = 1/2 => x = 2y
Z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y ,gdzie x = 2y
czyli 1/f = 1/2y + 1/y
y = 3/2 f
y= 30 cm x = 60 cm
Dane:
h= 1 cm
r= 12 cm => f = 6 cm bo f = r/2
x= 10 cm
Najpierw korzystasz z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
i liczysz odległość obrazu od zwierciadła (y)
1/y = 1/f - 1/x
1/y = x-f /xf
y = fx / x -f y =15 cm
Aby wyliczyć wielkość obrazu (H) stosujesz wzór na powiększenie:
p = y/x = H/h
H = yh/ x
H = 1,5 cm
2.
Dane:
f = 10cm x= ?
y = 30 cm
Podobnie jak w zad. 1 korzystasz z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
y =yf / y - f
y = 15 cm
3.
Dane:
r = 40 cm => f = 20 cm x = ? y = ?
p = 1/2
p = y/x = 1/2 => x = 2y
Z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y ,gdzie x = 2y
czyli 1/f = 1/2y + 1/y
y = 3/2 f
y= 30 cm x = 60 cm
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 kwie 2009, 15:25
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:01
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 maja 2009, 19:04
PYTANIE I PROSZE KOGOŚ O POMOC. Z GÓRY DZIĘKUJE
1. przedmiot o wysokości 1 cm. stoi w odległości 10cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej równej 6cm. Oblicz odległość obrazu od zwierciadła i wielkość obrazu
2. Elektron wybity z powierzchni metalu przez światło ma energie kinetyczną równą 1 elektrowolt. Praca wyjścia z tego metalu wynosi 3.5 elektrowolta Oblicz długość fali promieniowania padającego na ten metal.
Bardzo bym Cię prosiła o pomoc
1. przedmiot o wysokości 1 cm. stoi w odległości 10cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej równej 6cm. Oblicz odległość obrazu od zwierciadła i wielkość obrazu
2. Elektron wybity z powierzchni metalu przez światło ma energie kinetyczną równą 1 elektrowolt. Praca wyjścia z tego metalu wynosi 3.5 elektrowolta Oblicz długość fali promieniowania padającego na ten metal.
Bardzo bym Cię prosiła o pomoc
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:01
1. Jest to zadanie podobne do tych poprzednich
Dane:
h= 1 cm
f = 6 cm
x = 10 cm
y= ? , H = ?
Korzystamy z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
i obliczamy z tego y (odległość obrazu od zwierciadła)
1/y = 1/f - 1/x // sprowadzamy do wspólnego mianownika
1/y = (x-f)/(fx)
y = (fx)/(x-f)
y = 15 cm
Wielkość obrazu natomiast obliczamy ze wzoru na powiększenie :
p = y/x = H/h
H = yh/x
H= 1,5 cm
Dane:
h= 1 cm
f = 6 cm
x = 10 cm
y= ? , H = ?
Korzystamy z równania zwierciadła:
1/f = 1/x + 1/y
i obliczamy z tego y (odległość obrazu od zwierciadła)
1/y = 1/f - 1/x // sprowadzamy do wspólnego mianownika
1/y = (x-f)/(fx)
y = (fx)/(x-f)
y = 15 cm
Wielkość obrazu natomiast obliczamy ze wzoru na powiększenie :
p = y/x = H/h
H = yh/x
H= 1,5 cm
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 kwie 2009, 16:01
2. W zadaniu jest mowa o zjawisku fotoelektrycznym. Energia fotonu jest zostaje zużyta na pracę wyjścia (energię jaką potrzebuje elektron do wyjścia na zewnątrz metalu) oraz energię kinetyczną elektronu. Jeżeli energia fotonu jest równa pracy wyjścia to elektron nie ma energii kinetycznej.
Dane:
Ek = 1 eV
W = 3,5 eV
h = 6,63 * 10^-34 J*s // stała Plancka
c = 3 * 10^8 m/s // prędkość światła
l = ? // dł. fali często jest oznaczana grecką literą lambda
Ef = hv // energia fotonu, gdzie v jest to częstotliwość oznaczona grecką literą "ni"
v = c/l
Ef= hc/l
hc/l = W + Ek
l = (hc )/(W+ Ek)
Musimy jeszcze zamienić wszystkie jednostki na jednostki z układu SI, czyli elektronowolty na dżule.
1 eV = 1e * 1V = 1,602 * 10^-19 J
gdzie, e - ładunek elektronu
1 eV = 1,602 * 10^-19 J
3,5 eV = 5,607 * 10^-19 J
l = (6,63*10^-34 * 3*10^8 )/ (1,602*10^-19 + 5,607*10^-19)
l = 2,76 * 10^-7 m // mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach
Dane:
Ek = 1 eV
W = 3,5 eV
h = 6,63 * 10^-34 J*s // stała Plancka
c = 3 * 10^8 m/s // prędkość światła
l = ? // dł. fali często jest oznaczana grecką literą lambda
Ef = hv // energia fotonu, gdzie v jest to częstotliwość oznaczona grecką literą "ni"
v = c/l
Ef= hc/l
hc/l = W + Ek
l = (hc )/(W+ Ek)
Musimy jeszcze zamienić wszystkie jednostki na jednostki z układu SI, czyli elektronowolty na dżule.
1 eV = 1e * 1V = 1,602 * 10^-19 J
gdzie, e - ładunek elektronu
1 eV = 1,602 * 10^-19 J
3,5 eV = 5,607 * 10^-19 J
l = (6,63*10^-34 * 3*10^8 )/ (1,602*10^-19 + 5,607*10^-19)
l = 2,76 * 10^-7 m // mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 maja 2009, 19:47
prosze o szybką pomoc!!
witam mam do rozwiązania zadanie ale ni jak nie mogę go rozwiązać. oto treść:
W zwierciadle wklęsłym o promieniu krzywizny 50cm otrzymano obraz przedmiotu który znajdował się w odległości 80cm od zwierciadła. następnie przedmiot odsunięto od zwierciadła o 20cm. jaka będzie odległość między obrazami otrzymanymi w pierwszym i drugim przypadku?
Proszę o szybką odpowiedź bo od tego zależy moje życie
W zwierciadle wklęsłym o promieniu krzywizny 50cm otrzymano obraz przedmiotu który znajdował się w odległości 80cm od zwierciadła. następnie przedmiot odsunięto od zwierciadła o 20cm. jaka będzie odległość między obrazami otrzymanymi w pierwszym i drugim przypadku?
Proszę o szybką odpowiedź bo od tego zależy moje życie